menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Mukabele

8 0
04.03.2025

MUKABELE Ramazan aylarının bize en yakın kavramlarından biridir.

Öteden beri babalarımız, annelerimiz hususiyle bu ay mukabeleye gider. Hepimizin buna ilişkin yaşanmışlığı, hatıraları veya gözlemleri vardır.

Mukabele iki şeyi birbiriyle karşılaştırmaktır. Mukabele etmektir.

Geleneğimizde üç aylarda ama özellikle Ramazan aylarında camilerde mukabele olur. Mescitler bunun için özellikle öğle veya ikindi namazları öncesinde dolar. Evlerde de yapılır.

Okuyan hafızı takip ederek hatim indirme geleneğine bu ad verilmiştir ve kültürümüzde önemsenen Ramazan ayının simgelerinden biridir ve hâlen sürdürülür.

MUKABELE kaynağını Cebrail Aleyhisselam’ın Ramazan aylarında her gece Kur’an-ı Kerim’i Fahr-i Kâinat Efendimize okuması ve Efendimizin de buna mukabele etmesinden alır. Hatta bu işin Efendimizin göçüşünden önceki sene iki kez tekrar edildiği bilinir.

Yüce kitabımızın bu ay nazil olmaya başlaması mukabele geleneğinin yaygınlaşmasında etkin olmuştur.

MUKABELE geleneğinin yaygınlaşıp kökleşmesinde elbette başka sebeplerde vardır. Bunlardan birisi Kur’an-ı Kerim’i kusursuz okuyan birinden dinleyip takip ederek yani mukabelede bulunarak hatasız okuma arzusudur. Ayrıca Kur’an’ı dinlemek güzel eylemlerden, ibadetten sayılmıştır.

Sevgili Peygamberimizin güzel okuyan ashaptan Kur’an dinlediği aktarılmıştır. Camilerde Ramazan dışında da mihrapta okunması ve cemaatin dinlemesi bu bilgiye dayanır.

CAMİLERİN dışında dergahlarda, zaviyelerde, mektep ve medreselerde de sürdürülen mukabele okuma geleneği hâlen İstanbul’da Topkapı Sarayı Müzesi........

© İstiklal