Hız Kontrolü mü Hırs Kontrolü mü?
İKİSİ DE mühim. Hiç şakası yoktur. Hız kontrolü üzerinde düşündüğümüzde çeşitleri var ama önce kendisinin ne olduğuna bakmak gerek. Hız, bir nesnenin hareket yönü ile birlikte olan sürati olarak tarif ediliyor. Hesaplama sistemleri var.
Ayrıca büyükşehirlerde yaşayanlar için “Hayatın hızı” diye bir kavramdan da bahsetmemiz mümkün. Her şeye vaktinde yetişecek bir hıza sahip olmak neredeyse mecburiyet. Çünkü geç kalmanın bedelleri var. Örneğin vaktinde kart basılmadığında bunu açıklamak kolay olmamaktadır. Dolayısıyla evden çıktıktan itibaren eğer toplu taşıma kullanıyorsanız otobüs, metrobüs ve metroya kalkışından önce yetişmek gibi bir kaygınız vardır. Bu sebeple çevrenizle iletişime geçmeden, yanından geçtiğiniz ağacı selamlamadan, komşunuzla merhabalaşmadan belirlediğiniz hız ritmini tutturmaya mecbursunuz. Zira ilk kaçırdığınız araç diğerlerinin de kaçtığı anlamına gelmektedir ki, sabahın en ferah saatlerinde hızınızı kontrol altında tutmak ve yavaşlatmamanız gerekmektedir.
Sınav günleri mesela… Ne kadar önemli. İki dakika ile bir yıl hazırlandığınız gelecek yılınızı kaçırabilirsiniz.
Hız meselesi çok yönlü… Vaktinde öğrenmediklerinizi sonradan telafi çalışmasına girersiniz ki, hep arkadan gelmek demektir. Bu ise çokça telaş, kaygı ve korkularla ilerleyen bir süreçtir.
…
HIZ kontrolü konusu ise son yılların en önemli mevzularından. Bayram yolculuklarının acıyla sonlanması, tatillerden trafik kazaları nedeniyle acı ve kayıplarla dönülmesi değişmeyen gündemlerimizden. Bu sebeple hız, sürücü ve araç üçlüsü her daim zihnimizde. Manuel hız kontrolü, seyir kontrolü, akıllı hız düzenlemesi, güvenlik ve uyumluluk kavramı, otomatik hız sistemi gibi kavramlara artık hepimiz mecburen aşina olmuş durumdayız.
…
HIRS kontrolü açısından ne durumdayız peki?
Hız kontrolü kadar bu meseleye önem veriyor muyuz? Sosyal hayatımızı, aile ve iş yaşamamızı hatta dini dünyamızı teşkil eden amel hayatımızı ne yönde nasıl etkiliyor ve nasıl neticeler veriyor?
Hız kontrol sistemleri........
© İstiklal
