PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular
PKK’nın “fesih ve silahlı mücadeleye son” kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre sadece Türkiye’de değil bölgede yeni dönemin kapılarını açacak. Yanıtlanması gereken önemli sorular bulunuyor. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)
PKK’nın 12 Mayıs’ta silahlı mücadeleyi bırakma ve kendisini fesih kararı Türkiye’de yaygın siyasi şiddet döneminin bitme ihtimali bakımından önemli bir eşiğin daha aşılması anlamına geliyor.
Bundan sonra süreç baltalansa, sonuç vermese silahlı mücadele yolunun sonuna geldiğini kabul etmiş bulunuyor PKK.
Dünyada yarım asra yakın, 47 yıl devam etmiş başka bir gayri nizami savaş, başka deyişle gerilla savaşı örneği yoktur; en uzunu 19 yıl süren Vietnam’da görülmüştür. Süleyman Demirel’in deyişiyle tarihte Kürtlerin 30’uncu ayaklanmasının gün itibarıyla sona erdiğini söylemek mümkün. Bu aşamadan sonra PKK içinden sonucu kabul etmeyen grupların -daha önce İrlanda ve İspanya örneklerinde yaşandığı üzere- kopması, silah bırakmayı reddetmesi, kanlı eylemlere kalkışması bu sonucu değiştirmesi beklenmemeli.
PKK bundan 11 yıl önce Suriye’de DEAŞ’a (IŞİD) karşı ABD’nin desteğini arkasına alarak dört ülkeden bağımsız bir Kürt devleti çıkarma hedefine en çok yaklaştığını düşündüğü anda denklem dışı kalmak üzeredir; bunun adı sadece askeri değil, siyasi ve ideolojik yenilgidir.
Onlarca yıldır çok pahalıya patlayan hatalarına rağmen sonunda Türkiye kazanmıştır; ileride savaş tarihi derslerinde okutulacak örnektir. 1899-1902’de İngiliz-Boer Savaşından bu yana (İngiliz) hükümet güçlerinin kazandığı ilk gerilla savaşı olduğu söylenebilir.
PKK’nın, Kongre kararlarında bu sonucu -muhtemelen tabandan gelen tepkileri dengelemek kaygısıyla- neredeyse kendi zaferi gibi gösterme gayreti göze çarpıyor. (Ayrıntılı metnini bu bağlantıdan........
© yetkinreport.com
