menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

En büyük ayıp halkı yoksul bırakmaktır

55 2
17.01.2025

Bütün veriler, Türkiye’de gelir dağılımının aşırı bozulduğunu, yoksulluğun arttığını ve orta sınıfın yok olduğunu gösteriyor. Şimdi yandaş zenginler, işletmesini zar-zor ayakta tutan sanayiciler ile yoksul kesim var. Bunun için veriye de gerek yok. 2000 öncesi emekli olan bir memur ikramiyesi ile bir ev bir araba alabiliyordu. Şimdi böyle bir imkan kaf dağının arkasında kaldı.

Bundan sonra, “gelir dağılımını nasıl çözeriz, yoksulluğu nasıl önleriz?” sorularına cevap aramamız gerekir. Böyle bir çözüm bu günkü ekonomi yönetiminin gündeminde değil, hiçbir zamanda olmayacak. Çünkü bu günkü ekonomi yönetimi böyle bir vizyona ve bilgi birikimine sahip değildir.

Gelir dağılımını düzeltici politikalar

Türkiye’de piyasaya, oligopol piyasa yapısının olması, yeraltı ekonomisinin geniş olması ve dar piyasaların olması nedeni ile aksak rekabet şartları hakimdir. Bu nedenle piyasada otomatik gelir düzeltici mekanizmalar yoktur. Devletin kurumsal olması ekonomik ve sosyal hayatta daha aktif rol alması gerekir.

Eğitimde fırsat eşitliği, yeteneği olan herkese, mali engeli ortadan kaldırarak, eğitim hakkı vermektir. Eğitimin önündeki engelleri de ancak devlet ortadan kaldırabilir.

Eğitimde fırsat eşitliği sağlanırsa, zorunlu eğitim dışında eğitim yapacaklar en geniş tabandan seçileceği, en yetenekli olanlar eğitileceği için eğitimin sosyal faydası da daha yüksek olur. Ayrıca sosyal kastlaşma da önlenir.

Eğitim ve sağlık insana yapılan yatırımdır… Bu yatırım hem kişinin kendisine fayda sağlar hem de topluma yararlı olur.

Eğitimde beşeri sermaye oluşturmak için ‘’eğitimde işgücü planlaması’’ yapılmalıdır. Eğitimde işgücü planlaması yapılırsa hem kaynaklar etkin kullanılmış olur hem de kalkınma için gerekli vasıflı eleman yetiştirilmiş olur.

2.Sağlık

Sağlık hizmetlerine erişim, beklenen yaşamı uzatır, çalışma kapasitelerini yükseltir, iş verimliliğini artırır. Herkesin sağlık hizmetlerine ulaşması için belirli bir kalkınma aşamasına kadar, sağlık hizmetlerinin devlet tarafından parasız sunulması gerekir.

3.Ücret düzeyi - verimlilik........

© Yeniçağ