menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bizim 23 Nisan’dan anladığımız

13 1
23.04.2025
Ulusal egemenliğimiz ilan edildiği ve bu ilanın, devlet ve milletin geleceği olan çocuklara armağan edildiği bayramı kutluyoruz. Allah razı olsun Atatürk. Allah, seni ayıktırsın Türk Milleti. Allah, seni korusun Türkiye Cumhuriyeti.

Bayramları kutlamak çok güzel. Ama daha güzel olması ve geleceğimizi aydınlatması için o bayramların ruhuna vakıf olmak lazım.

Bu bayram gününde en çok dile getirilen iki kelime: Ulus ve egemenlik. İşte bu iki kavramı anladığımız zaman 23 Nisan 1920'de ne yapıldığını ve bugün hangi noktada olduğumuzu anlayabiliriz.

Ulus eşittir millet nedir, sorusu hem Atatürkçülerin hem de siyasal İslamcılar hala farklı anlamlar yüklemeye çalıştığı bir başlıktır.

Oysa Atatürk özetle bu topraklar üzerinde yaşayan, Müslüman olan herkesin kardeş olduğunu, bir millet olduğunu ve o milletin adının da Türk Milleti olduğunu ısrarla vurgulamıştır ki, bu coğrafyada İslam temeli ve Türk Milleti üst kimliği ile bir bilek, bir yürek olalım, diye.

Diğer taraftan Osmanlı imparatorluğunun asli unsuru, kurucu ve güçlendirici gücü olan Türk Milleti ne hazindir ki sonraları Saray tarafından ötelenen bir unsur haline getirilmişti.

Özellikle Osmanlının son 2 yüzyılında başka inanç ve ırklara mensup insanlara bugünkü tabirler, 'her istediklerini verenler', Türk Milletini devlet yönetiminden, ekonomiden dışlamış, genç olanları asker yapmış, olmayanları da vergi aracı haline getirilmişti.

Egemenlik ve Osmanlı'da egemen kimdi?

Egemenlik kısaca devlet gücünün en üstün, sınırsız, mutlak, bölünmez ve devredilmez nitelikleri, mutlak hükümranlık yetkisine sahip olmasıdır.

Bu yetki, iç işlerinde yasaları koyma, uygulama ve........

© Yeni Mesaj