“Acıların üzerinde umudu yeşertmek istiyoruz… Umudumuz vardır ve bu umudu daha geniş kitlelerle paylaşmak istiyoruz…”
“Acıdan Umuda” sergisinin Baf’taki açılışında mesajı okunan serginin küratörü, ressam Nilgün Güney, barış mesajı verdi ve “Acıların üzerinde umudu yeşertmek istiyoruz… Umudumuz vardır ve bu umudu sizlerle ve daha geniş kitlelerle paylaşmak istiyoruz. Serginin oluşma amacı da budur” dedi.
3 Nisan 2025 Perşembe günü Baf Yazın ve Sanat Evi’nde açılan, 12 Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum sanatçının katıldığı “Acıdan Umuda” başlıklı sergide mesajı okunan ressam Nilgün Güney, “Her iki toplum da yaralarını kendi içinde ayrı ayrı sarmaya çalışsa da aslında yaşanan acılar herkes için aynıdır çünkü acının milliyeti, dini yoktur. Bizler ortak acının paylaşılması ve hatırlanması gerektiğine inanıyoruz. Acıları unutmuyoruz ama onların tekrarlanmaması, böyle olayların bir daha yaşanmaması ve ülkemizin daha dingin, daha barışçı bir ada olması için çaba gösteriyoruz” dedi.
BAF’TAKİ SERGİ…
Sergi, AKEL Baf İlçe Örgütü, EDON Baf İlçe Örgütü, AKEL Yeniden Yakınlaşma Bürosu, İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Savaş Mağdurları Örgütü “Birlikte Başarabiliriz” ve “Kültürel Hareket” tarafından düzenlendi.
Serginin açılış seremonisinde ana konuşmacı Yazın ve Sanat Evi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stelios Sofokli oldu. Sanatçı ve Serginin Küratörü Nilgün Güney’in açılış konuşmasını Aliye Gündoğdu okudu ve AKEL Baf İlçe Örgütü Sekreteri Andreas Fakondis ve EDON Baf İlçe Örgütü Sekreteri Giorgos Skuru da etkinliğe katılarak konuşma yaptılar. Sergi 3-7 Nisan tarihleri arasında Baf’ta yer aldıktan sonra, 9 Nisan 2025 Çarşamba akşamı da Leymosun’da açılacak. Sergi, daha önce Lefkoşa’da Stelyos Vakfı Merkezi’nde ve Oroklini’de açılmıştı.
“Acıdan Umuda” başlıklı sergide 12 Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk sanatçı, tüm Kıbrıslıların insani acılarını ve bu acıların iyileştirilerek umuda nasıl dönüştürebileceğini yansıtmak üzere sanat eserlerini bir araya getiriyorlar. Sergi iki toplumdan 12 sanatçının resim, heykel ve seramik eserleri aracılığıyla Kıbrıslıların kalplerine seslenmeyi ve iki toplumdan sade yurttaşlara savaşın ve iki toplumlu çatışmaların yaşattığı acılara yönelik empati yaratmayı hedefliyor… Sergi broşüründe “Bu acılar unutulmadı ancak Kıbrıslıların çatışma yolunu değil, gelecek kuşaklar için iletişim ve barışçıl birliktelik yolunu seçebilmeleri için bu acıları iyileştirme yolu bulunmalıdır” deniliyor.
Serginin küratörleri, Fotos Dimitriu ve Nilgün Güney… Sergide eserleri yer alan sanatçılar ise şöyle: Nilgün Güney, Fotos Dimitriu, Dafni Trimikliniotis, Hristos Kakullis (CRS), Yıldan Sedef Gülakdeniz, Vassos Dimitriu, Derviş Özer, Yorgos Gavriil, Aliye Gündoğdu, Aydan Lisaniler, Eda Gökçe ve (rahmetlik) Mihalis Kirlitças…
NİLGÜN GÜNEY’İN KONUŞMASI…
Baf’taki sergide, serginin küratörü, ressam Nilgün Güney’in konuşmasını, sergiye resimleriyle katılan sanatçı Aliye Gündoğdu okudu… Nilgün Güney, sergi açılışında okunan mesajında şöyle dedi:
“İyi akşamlar, bu anlamlı geceye hoşgeldiniz. Bugün burada, sanat yolu ile ortak acılarımızı paylaşmak ve birlikte umuda, daha güzel bir geleceğe doğru yol almak için bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Bu sergi taşıdığı anlam ve oluşum nedeni açısından başka sergilerden farklıdır çünkü aynı zamanda bu bir anma etkinliğidir de... Adamızın yakın geçmişinde yaşanan anlaşmazlıklar, çatışmalar ve savaşlar sonucunda, dayanılması zor insanlık dışı trajik olaylar yaşandığını biliyoruz. Her iki toplum da yaralarını kendi içinde ayrı ayrı sarmaya çalışsa da aslında yaşanan acılar herkes için aynıdır çünkü acının milliyeti, dini yoktur. Bizler ortak acının paylaşılması ve hatırlanması gerektiğine inanıyoruz. Acıları unutmuyoruz ama onların tekrarlanmaması, böyle olayların bir daha yaşanmaması ve ülkemizin daha dingin, daha barışçı bir ada olması için çaba gösteriyoruz. Bu amaçla bir araya gelen 12 Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum sanatçı olarak bizler, hazırladığımız bu sergiyle, kaybettiğimiz insanları anarken, savaş mağdurlarının acılarını da içimizde hissederek bu acıları sanat yoluyla sizlerle paylaşıyoruz. Gece uykularımızın kaçmasına neden olan, birinci ağızdan dinlediğimiz kayıp insanların ayrı ayrı hikayeleri buradaki sanat eserlerine yansımıştır. Bu korkunç olayların ülkemizde nasıl olup da yaşandığına anlam vermekte zorlanırken öğreniyoruz ki, bu insanlık dışı olaylar yaşanırken, kendilerini kışkırtmalara kaptırmamış, insanlığını kaybetmemiş bazı Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum kişiler, düşman diye nitelendirilen karşı taraftaki insanları kurtarmayı başarmıştı. Bazı ölümleri ve katliamları önleyebilmişlerdi. Sergide onların büstlerini göreceksiniz.
Acıların üzerinde umudu yeşertmek istiyoruz. Sanatçılar olarak bizler, bizim gibi düşünenlerle birlikte, bunları bir daha yaşamamak üzere umuda ve güzel günlere gidebileceğimize inanıyoruz. Umudumuz vardır ve bu umudu sizlerle ve daha geniş kitlelerle paylaşmak istiyoruz. Serginin oluşma amacı da budur. Serginin........
© Yeni Düzen
