menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“Acıdan Umuda” sergisi 13 Mart’ta Oroklini’de açılıyor…

5 1
03.03.2025

İki toplumlu kayıp yakınları ve savaş mağdurları örgütü “Birlikte Başarabiliriz”in ressam Nilgün Güney ve seramik sanatçısı Fotos Dimitriu küratörlüğünde hazırlanmasına öncülük ettiği ve altı Kıbrıslıtürk ve altı Kıbrıslırum sanatçının eserlerinden oluşan “Acıdan Umuda” sergisi, Larnaka’ya bağlı Orokini köyünde açılıyor. “Acıdan Umuda” resim, heykel ve seramik sergisi, Lefkoşa’dan sonra Larnaka, Baf ve Leymosun’da açılacak. İlk durak, Larnaka’ya bağlı Oroklini olacak…

Larnaka Belediyesi’nin desteğiyle Oroklini Köy Meclisi Etkinlik Salonu’nda 13 Mart 2025 akşamı saat 19.30’da açılacak sergiye katılmak isteyenler için, Ledra Palas barikatından Oroklini’ye gidip dönmek için bir otobüs de ayarlandı. Otobüs, saat 17.30’da Ledra Palas geçiş noktasının güneyinden kalkacak.

Sergi, “Birlikte Başarabiliriz,”, “Kültür Hareketi” ve Larnaka Belediyesi tarafından Oroklini Köy Meclis Etkinlik Salonu’nda ortaklaşa düzenleniyor… Lefkoşa’daki sergiyi “Birlikte Başarabiliriz”, AKEL Yeniden Yakınlaşma Bürosu ve “Kültür Hareketi”yle birlikte düzenlemişti…

OROKLİNİ’NİN ÖNEMİ…

“Kayıplar” ve “toplu mezarlar”ın yarattığı acılardan hareketle ortak bir gelecek kurma umudunu da taşıyan sergide Palekitre katliamı, Muratağa-Atlılar-Sandallar katliamı, Dohni katliamı, Galatya katliamı ve Oroklini katliamından acıları damıtan resimler var… Oroklini, 11 Kıbrıslıtürk’ün Mayıs 1964’te işe gitmek için bindikleri otobüsle birlikte kaçırılarak öldürüldükleri ve bir kuyuya gömülerek “kayıp” edilmiş oldukları yerdi… “Kayıp Otobüs” başlıklı yazı dizimiz ilk kez bu sayfalarda bundan tam 19 sene önce, Mayıs 2006’da yer almış ve otobüste bulunan “kayıp” Kıbrıslıtürkler’in ailelerini, çok değerli arkadaşımız, okurumuz Günay Devecioğlu’nun büyük yardımlarıyla bulmuş, onlarla seri röportajlar yapmıştık. Kayıplar Komitesi’nin o dönemki yetkilisi rahmetlik Ksenofon Kallis de Oroklini’deki kuyunun tam yerini bulmuş ve Kayıplar Komitesi bu kuyuda kazı yürüterek 11 “kayıp” Kıbrıslıtürk’ten geride kalanları bularak kimliklendirmiş ve ailelerine defnedilmek üzere vermişti. Biz de bu defin törenlerinden katılabildiklerimize katılmış ve ailelerin acılarını paylaşmıştık.

2009 yılında ilk kez şimdiki “Acıdan Umuda” sergisinde resimleriyle yer alan rahmetlik Mihalis Kirlitças’ın ve “Nea Yenya” örgütünden değerli arkadaşımız Eleni Mihail’in yardımlarıyla Oroklini köyüne Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum kadınlardan oluşan bir barış grubuyla giderek, burada kuyunun üstüne bir zeytin ağacını barış umudumuzu dile getirmek üzere dikmiştik. “Kayıp otobüs”te yakınları bulunan aileleri de........

© Yeni Düzen