menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“Desenlerle Çini ve Filografi”

6 0
11.05.2025

İstanbul’da geçtiğimiz haftalarda Yeni Camii Hünkâr Kasrı’nda açılan “Desenlerle Çini ve Filografi” sergisini ziyaret ettim.

İstanbul Ticaret Odası Yeni Camii Hünkâr Kasrı’nın evsahipliğinde gerçekleşen ve Ersen Şeker ve Nihal Baykara’nın eserlerinin sanatseverlere sunulduğu sergide filografi sanatında iki buçuk kilo çininin kullanıldığı sanat eserleri ve Selçuklu döneminden Osmanlı’nın son zamanlarına kadar olan dönemsel çalışmalar yer alıyor.

***

Çini sanatçısı Ersen Şeker çalışmalarında klasik İznik çinilerine ağırlık veriyor.

Sergi ile ilgili TRT’de katıldığı programda konuşan Ersen Şeker, sanat yolculuğunu ve sergideki eserlerini şu sözlerle anlattı:

“Ben normalde resim gibi çini yapmayı da çok seviyorum. Modern çalışmaları çok seviyorum ama klasik bir şey çalıştığımda da onun bir tarihçesi olmasını istiyorum. Öyle olunca araştırmalara girdim ve birçok müzeyi gezdim. Gezemediğim müzelerin de internet sayfalarından bilgilerini aldım. Öylece motifler oluştururken, özellikle de Türkiye’de olmayanları biz sadece görsel olarak görüyoruz. Ben de aynı motifleri çalışmak, eski ustalarımızın yaptığı renkleri yakalayabilmek amacıyla bunları çalışmak istedim. Çalışınca da mutlu oldum. Yani onların yeniden kendi şehrimizde sergilenebilir olması beni mutlu etti. Geleneksel motiflerimiz Osmanlı’da çok kullanıldığından, Baba Nakkaş üslubu vardır. Rumi Hatai çiçekler vardır. Bunlar çini de en klasik motiflerdir. Mavi beyaz çalışılmıştır. 15.- 16. yüzyıllarda, sonrasında renkler girmiştir. Ben de kendimce her dönemden birer örnek olan hem üsluplarıyla, hem de renkleriyle ikişer örnek vermek istedim”

Sanatla olan yolculuğuna yıllar önce başladığını da ifade eden Şeker, sergiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Sanat benim için bir huzur kaynağı. Bu huzuru izleyicilere de yansıtmak istiyorum. Özellikle çini sanatına son 5 yılda yoğunlaştım. Büyük bir emek ve öğrenme süreci sonunda ortaya çıkan bu eserleri, sanatseverlerle buluşturmak benim için çok kıymetli” dedi.

***

Filografi sanatçısı Nihal Baykara da eserlerinde alışıldık desenlerin ötesinde yepyeni bir gözle tasarlanmış motifler tercih ediyor.

Baykara da TRT’de konuştu ve şunları söyledi:

“Filografi yapmak için çok özgürsünüz ve çok sadesiniz. Hiçbir şeye bağlı kalmayabilirsiniz. Suret çalışma haricinde. İster........

© Yeni Düzen