menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

PKK silah yaktı. Peki, bundan sonraki aşamalarda neler olması bekleniyor?

6 2
14.07.2025

Türkiye ile birlikte, pek çok ülke tarafından terör örgütü olarak ilan edilen PKK, Irak'ın Süleymaniye kentinde düzenlenen sembolik bir törenle silahlarını yaktı.

PKK'nın sembolik bir törenle silah bırakması, 40 yıldır süren terör olayları için, tarihi bir dönüm noktasıdır. Ekim ayında başlatılan bu süreçte, PKK'lı farklı grupların da önümüzdeki bir kaç ay içinde silahlarını bırakmaları bekleniyor.

40 yılı aşan bir süredir devam eden silahlı bir ayaklanma sona eriyor. Bu hem Türkiye, hem bölge, hem de uluslararası konjonktürde önemli bir gelişmedir.

Ancak, sadece silahların bırakılması, Kürt meselesinin çözümü anlamına gelmemektedir. Mücadele, silahlı olmaktan çıkıp, siyasi alana geçmiş olacaktır.

PKK tarafı da, silahlı mücadelenin sona erdirilmesinin "bir kayıp değil, tarihi bir kazanım olduğunu" belirterek "Silahların bırakılması, yapılan mücadelenin demokratik siyaset ve hukuk aşamasına gönüllü geçişidir" demişti.

Peki, bundan sonraki süreçte, neler yaşanması bekleniyor? Türkiye, bu ilk adımın ardından tüm PKK’lı grupların 3-4 ay içinde silah bırakmasını talep ediyor.

PKK ve DEM Parti ise, silah bırakan PKK'lıların hukuki güvenceye kavuşturulması ve diğer önemli konuları ele alacak olan çözüm komisyonunun kurulmasını istiyor.

Bu bağlamda, TBMM'de, kurulması planlanan çözüm komisyonuna odaklanılmasını ve Barış Sürecinin tek taraflı işlememesi gerektiğini vurguluyor.

Bundan sonraki süreçte, devlet tarafından atılacak adımlar ile oluşturulan çözüm komisyonunun çalışmalarına odaklanılması gerekiyor.

TC Hükümet’inin "Terörsüz Türkiye", DEM Parti'nin ise "Barış ve Demokratik Toplum Süreci" adını verdiği süreçle ilgili yasal altyapıyı hazırlaması beklenen TBMM komisyonunda, DEM Parti, Kürt sorununun kapsamlı bir şekilde her açısıyla ele alınmasını istiyor. Hükümet tarafı ise, hasta........

© Yeni Düzen