Eğitimde yeni dönem: Endüstri 5.0 ve yapay zeka ile yükseliş
Birinci Bölüm: Eğitim, yarınlara uygun olmalı
Dizi-2: Madalyonun iki yüzü: Endüstri 5.0 ve eğitim sistemimiz
Prof. Dr. Süleyman YILMAZ
ASÜ Eğitim Fakültesi
FORMASYON ÇIKMAZI
2014 yılında Fen Edebiyat Fakültelerinin temel bilimler alanlarını düzeltmek adına Eğitim Fakültelerine yapılan operasyonla pedagojik formasyon programı getirildi. Bu durum ve öğretmen atamasında getirilen değişiklikler artık, Eğitim Fakültelerinin de öğrenci kaybetmesine neden oldu. Pedagojik formasyon eğitiminin niteliği başlı başına problemken, öğretmen istihdamı kamuoyunda bulduğu olumsuz yankı ile öğrenci tercihlerini etkiledi. Öğretmen atamalarına esas olmak üzere yürürlüğe giren kararnameyle öğretmen adaylarının meslekî anlamda beklentileri hüsranla ve hayal kırıklıklarıyla sonuçlandı. Desteğini umdukları Eğitim Fakültesi Dekanları, Öğretim Üyeleri ve Dekanlar Konseyi (EFDEK) maalesef süreci sessiz bir şekilde takip etti ve önemli bir paydaş olmasına rağmen işleyişin hiçbir aşamasına dâhil edilmedi.
AGS İLE YENİ DÖNEM
MEB kendi içindeki çalışmayla, 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe giren Millî Eğitim Akademisini kamuoyu ile paylaştı. Bir yandan Eğitim Fakültesi'nden mezun olan öğretmen adaylarını KPSS dışındaki Akademiye Geçiş Sınavı (AGS) belirleyeceğini, bu akademide çoğunluğu mevzuat ve öğretmenliğin nasıl yapılacağını esas alan üç-dört dönemlik bir eğitime tabi tutacağını duyurdu.
MİLLÎ EĞİTİM AKADEMİSİ
Millî Eğitim Akademisi büyük tartışmalarla gündeme girdi. MEB daha çok akademi merkezlerinin tanıtımıyla fizikî şartlar üzerinden akademinin misyonunu tanımlıyor. Ama konunun eğitim süreçleri ve kademlerini ilgilendiren boyutu arka planda kalıyor. Akademi mevcut Eğitim Fakültelerinin muadili mi, devamı mı olacaktı? Muadili ise; Eğitim Fakültelerine artık ihtiyaç kalmamış gibi gözüküyor. Eğer devamı ise; halihazırdaki diğer fakültelere verilen pedagojik formasyon ve Eğitim Fakültelerindeki öğretmenlik uygulamasına ne gerek vardı? Bu çetrefilli süreçler, eğitim sürecinin yaklaşık 6 yıla çıkması önümüzdeki yıllarda öğrencilerin Eğitim Fakültesi için tercihlerini derinden etkileyecektir. Düşünülen bir akademi ise daha vizyonel eğitimler olması gerekirdi. Lisanstan mezuniyetten sonra ücretli de olsa 3-4 dönemlik gecikme ülke gerçeğinde, ekonomik şartlarda çok rantabl ve reel gözükmüyor. Eğitim Fakülteleri ortalama her yıl 40 bin öğretmen adayı mezun ediyor ve atanmayı bekleyen hâl-i hazırda 363.612 öğretmen var. Kamuoyunun merak ettiği sorular; akademide dersleri kim, nerede ve nasıl verecek? Akademiye alımlar AGS ve Mülakat yoluyla yapılacağından acaba ölçme ve değerlendirme süreçleri........
© Yeni Asya
