menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Soğuk parayı güzelleştiren kadın: Sabiha Tansuğ

6 1
25.03.2025

Tarih boyunca kahramanlıklarıyla bilinen Türk kadını, özellikle Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte yeniden kendini buldu ve ön plana çıkmaya başladı.
Tarihin en güzel sahnelerini kadınlar yazdı; kimi cephede, kimi Meclis'te, kimi sanatta, kimi edebiyatta, kimi havada, kimi karada ve daha nice alanda…
Bugünkü yazımızda, "tarihi değiştiren" kadınlarımızdan birini, Sabiha Tansuğ'u konu ediniyoruz.
Sabiha Tansuğ 1933'te Türk şehri Gümülcine'de dünyaya geldi.
Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesinde "gönderilecekler" kapsamı dışında tutulup, ailesiyle birlikte Batı Trakya'da yaşamalarına izin verildi ancak 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya Yunanistan’a saldırınca, orada yaşama olanakları kalmadı ve anavatan Türkiye’ye göç ettiler.
Sabiha eğitimli bir ailenin çocuğuydu; babası öğretmendi.
Ancak babası Türkiye’de mesleğini icra etme şansı bulamadı ve ailesinin geçimini sağlamak için Tire, Akhisar, Bergama gibi yörelerde ırgatlık yapmaya, tarlalarda çalışmaya başladı.
Küçük Sabiha, babasına yardımcı olmak için onun yanında gitmeye başlayınca, geleneksel Türk giyim-kuşam kültürüyle işte o tarlalarda ve Yörük/Türkmen köylerinde tanıştı.
Hem tarlalarda babasına yardım ediyor hem okulundan geri kalmamak için derslerini çalışıyor ve hem de ileride kişiliğini/hayatını şekillendirecek olan giyim-kuşam konularında bilgisini çoğaltmaya uğraşıyordu.
Sabiha meraklı, öğrenmeye aç, girişken ve sosyal bir kişiliğe sahipti.
1943 yılının 23 Nisan Hakimiyet-i Milliye ve Çocuk Bayramı kutlamalarında, yöresel bir baş giyimi olan "eğribaş"ı başına takması hem çevresinde dikkat çekmesine hem de geleceğinin şekillenmesine kapı araladı.
Ortaokulun ardından, 1946'da İzmir Göztepe Kız Sanat Okulu'na kaydoldu.
1953'te İstanbul'a taşındı ve Beyoğlu'nda bir terzinin yanında çalışmaya başladı.
........

© Samimi Haber