menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Pestisitli olduğu gerekçesi ile AB’den dönen ürünlerde Bulgaristan’ın oyunu

9 1
07.07.2025

Türkiye’nin en büyük kiraz ihracatçı temsilcilerinden birinin bu sene daha bir kilo kiraz yemediğini söylesem fıkra anlatıyorum zannedersiniz. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı, Prof. Dr. Seni Yazgan ile Tarım, İklim Krizi ve Pestisit Kullanımı Üzerine detaylı bir sohbet yaptık.

Sayın Yazgan, Türkiye, dünyada kiraz üretiminde birinci sırada yer alıyor. Ancak bu yıl kiraz yemek neredeyse imkânsız. Tüketiciler fiyatların neden bu kadar yüksek olduğunu merak ediyor. Tüm kirazlar ihracata mı gidiyor?

Hayır, durum öyle değil. Temsil ettiğim firma Türkiye'nin en büyük kiraz ihracatçılarından biri. Ama bu sene ben bile bir kilo kiraz yemedim. Sebebi ise çok açık: Üst üste yaşanan iki şiddetli don olayı, özellikle sert çekirdekli meyvelerde büyük ürün kayıplarına yol açtı. Kiraz, kayısı, nektarin gibi ürünlerde 'a yakın bir kayıp yaşadık. Hal böyle olunca arz azaldı, fiyatlar fırladı. Şu anda piyasadaki kirazların 400–500 TL gibi fiyatlarla satılmasının temel nedeni bu.

Yani bu bir iklim krizi sonucu diyebilir miyiz?

Kesinlikle evet. Ayrıca iklim değişikliği, sadece donlarla değil, su kaynaklarıyla da tarımı tehdit ediyor. Su rezervlerimiz bu yıl çok düşük. Bu şartlara uyum sağlamayı öğrenmezsek ileride kiraz değil, belki içme suyu bile bulamayacağız. 2050 yılında sıcaklık artışı 1,2 dereceden 1,5 dereceye çıkarsa bu coğrafyada sadece tarım değil, yaşam da zorlaşacak.

Pestisit konusuna gelirsek… Türkiye'de tarım ilaçları kullanımı fazla mı? Pestisitsiz üretim mümkün mü?

Pestisitsiz üretim kesinlikle mümkün değil. Zararlılar artık yılda iki değil altı-yedi döngü geçiriyor. Bu,........

© Muhalif