menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Er jordbruket en så stor belastning på Oslofjorden at vi trenger inngripende tiltak?

7 0
29.04.2025

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Oslofjordens økologiske tilstand er en utfordring alle tar på største alvor. Generelt er bønder en yrkesgruppe som lever av å ta vare på jorda, og dyrke det markedet etterspør. En stolt bonde tar vare på både kulturlandskapet og dyrker jorden slik bonden har gjort i generasjoner. Også langt tilbake i tid da Oslofjorden hadde en bedre økologisk tilstand.

Bøndene kan ikke løse Oslofjordens problemer alene. De siste årene har miljødirektoratet og regjeringen hatt et stort fokus på jordbruket. Det er innført regler for gjødselbruk, kantsoner på åker, plantevernbruk og jordbearbeiding for å nevne noe. Problemet med dette, i sum, er at det legger begrensninger på effektiv jordbruksdrift. Tiltakene fordyrer produksjonen, og det er bønder som vurderer å gi opp jordbruksdriften pga en eller flere nye regler. Investeringsbehovet øker betydelig når det stilles nye krav. I en slik krevende tid må vi være sikre på at tiltakene gir resultater i forhold til Oslofjordens økosystemer. Og hva hvis disse tiltakene ikke virker eller har begrenset effekt? Da har noen bønder måttet gi opp yrket, medført dyrere mat for forbruker eller bidratt til annen forurensning som økt bruk av plantevernmidler. Flere bønder krever nå at tiltakene evalueres slik at effektene kan sees opp imot de eventuelle fordelene tiltakene gir. Tiltakene står etter min mening i konflikt med det faktum at vi skal produsere mer mat i årene som kommer for å øke norsk selvforsyning.

Et av tiltakene som betyr mye er forbudet mot å høst-pløye mer enn 40% av jordbruksforetakets jordareal. 60% skal ligge i stubb. Mange har ikke nok areal til at arealene kan deles opp så mye. Eller større aktører som må drive uhensiktsmessig.

Bakgrunnen er at tiltaket (60/40 regel) skal hindre nitrogenavrenning fra jordbruksarealer for å redusere nitrogenforsyningen til Oslofjorden.

Etter min mening må vi evaluere effekten av tiltaket. Tiltaket må også sees i sammenheng med annen forurensning som fører til biologiske prosesser som virker sammen. Mye av avrenningen av nitrogen fra jordbruket skyldes naturlige biologiske prosesser. Det er derfor krevende å skille jordbruket fra annen type aktivitet eller prosesser. 78% av luften er nitrogen. Det er derfor himmelen er blå. Det skyldes nitrogengass. Alt som råtner omdannes bl.a. til nitrogen. Dette kan være forråtnelse eller som følge av prosesser. Eksempler........

© Moss Avis