menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

I dag er jeg litt flau over å være østfolding

9 3
10.04.2025

Debatt

At Oslofjorden er alvorlig syk, har de fleste fått med seg. Mange har også fått med seg hva som dessverre må til for å hjelpe livet i fjorden tilbake. Hvorfor klarer ikke da fylkesutvalget i mitt eget Østfold å lande på riktig konklusjon om å si nei til bunntråling selv i en av landets få marine nasjonalparker? Det er kritikkverdig!

Jeg er selv født i Fredrikstad og oppvokst på Jeløya i Moss. Dette var hjemmet mitt de første 20 årene av livet – og det har preget meg såpass mye at jeg kommer alltid til å være østfolding på min hals. Oslofjorden var min bakgård, lekeplass og dykkested nummer en - og jeg var ute i og på fjorden så ofte som mulig - både med fiskestang og med dykkermaske. Det gjorde at jeg også har opplevd en del av krisen fjorden vår opplever med egne øyne.

Bare siden mine første barndomsminner på midten av 80-tallet og frem til i dag, så har fjorden mistet enda mer av den naturen som en gang gjorde den til en av de rikeste av sitt slag i verden. Selve storhetstiden til Oslofjorden var selvsagt lenge før min tid igjen, men selv i min barndom var det vanlig å få torsk på kroken på fiskeplassene og å se skjermede bukter uten kvelende tepper av de slimete trådalgene vi kaller «lurv».

Oslofjorden har heldigvis fått mye oppmerksomhet de siste årene og politikere har nærmest kjempet om å rope høyest for å ta vare på den viktige fjorden vår. Og det er bra. Slike høye utestemmer skulle vært rungende mye oftere i kampen om å bekjempe de klima- og naturkrisene planeten vår opplever, og som Oslofjorden dessverre er et levende – eller kanskje rettere sagt dødende – eksempel på.

Heldigvis vet vi hva som skal til for å hjelpe livet i fjorden tilbake igjen. Forskningen viser nemlig at det er spesielt tre ting som skaper problemene for Oslofjorden: avrenning fra landbruket, manglende avløpsrensing og et for stort fiskepress.

Alle disse tre problemene må løses samtidig og alle må bidra med sitt dersom vi skal lykkes.

Når det gjelder fiskeridelen av problemene, så har fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss blant annet foreslått tre nullfiskeområder i Oslofjorden; ett for områdene innenfor en linje trukket fra Moss – Horten, ett for Færder nasjonalpark og ett for Ytre Hvaler nasjonalpark. Alle disse områdene er også foreslått av Fiskeridirektoratet, støttet av Miljødirektoratet og anbefalt av landets ledende havforskere ved Havforskningsinstituttet, Universitetet i Oslo, Universitetet i Ås og Norsk institutt for vannforskning (NIVA). Forskernes klare beskjed er at forbud mot all bunntråling dessverre er nødvendig – uten unntak og dispensasjoner. Da er det mildt sagt umusikalsk av flertallet i fylkesutvalget i Østfold å gå mot hva både kunnskapen og rådene sier.

Oslofjorden var min bakgård, lekeplass og dykkested nummer en - og jeg var ute i og på fjorden så ofte som mulig - både med fiskestang og med dykkermaske. Det gjorde at jeg også har opplevd en del av krisen fjorden vår opplever med egne øyne, skriver Myhre i kronikken. Foto: Fredrik Myhre, WWF

Dessverre har enkelte farget debatten om nullfiskeområdene med vel kreative beskrivelser av bunntråling etter reker slik det foregår i fjorden i dag. Og det sier jeg med stor respekt for de dyktige rekefiskerne,........

© Moss Avis