İki devlet arasında iş birliği esastır!
Değişen dünya ve iklim koşullarında ülkeler, çeşitli alanlarda işbirliği arayışlarını sürdürürken, Kıbrıs’ta da bunun örneklerini görebilmek imkânsız değil, mümkündür. Esasen birçok alanda iki taraf arasında iş birliği yapılmaktadır. Son olarak bunu elektrik enerjisinde gördük. Rum tarafı, son zamanlarda elektrikte sıkıntı yaşarken, Türk tarafı da sıkıntıyı giderebilmek için takviyede bulundu. Bu konuda iki taraf, bir başka deyişle, kabul etseler de, etmeseler de, iki devlet arasında öteden beri iş birliği yapılmaktadır. Amaç, inanların rahat etmesi, mağdur olmamasıdır. Türk olsun, Rum olsun fark etmez.
Bugün Azerbaycan ile Ermenistan bile kendi aralarında bazı alanlarda iş birliği yaparken, burada niye olmasın? Zaten cürümlerin önlenmesi ve suçluların iadesi gibi konularda kısmen de olsa iş birliği yapılmıyor mu? Geçen günkü yazımda da vurguladığım gibi, yangın, doğal afetler, çam kese böceği, hayvan hastalıkları ve daha birçok alanda iş birliği mümkündür. Bir başka örnek olarak suyu gösterebiliriz. Rum kesiminde bu aralar su konusunda da ciddi sıkıntılar yaşandığı bizzat Rum basını tarafından dile getirilmektedir. İşbirliği niye olmasın?
Mesela Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından önerilen Haspolat ve Akıncılar’da kapı açılması, iki taraf arasındaki işbirliğine ivme kazandıracak değil mi? BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in arzu ettiği de bu değil midir? Ancak Rum lider Nikos Hristodulidis bu konuda ayak sürümekte, başka niyetler peşinde koşmakta ve topu orta sahada yuvarlayıp durmaktadır. Özetle işleri yokuşa sürmekte, güvenlik bakımından sakıncalı noktaları işaret etmektedir.
Bu noktalara geçen günkü yazımda değinmiştim. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın önceki gün siyasi partilerle yaptığı bilgilendirme toplantısı sonrasında, Cenevre’de ortaya koyacağı politikayı açıklarken, benzeri hususlara değinmesi, ‘aklın yolu birdir’ sözünü........
© Kıbrıs Gazetesi
