menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Onlar TV’nin kuruluş hikâyesini Şule Aydın ile konuştuk

12 0
16.05.2025

Halk TV’deki tartışmalı bir söyleşi, “Kayda Geçsin” ekibinin kanalla yollarını ayırmasına yol açtı. Ayrılığın ardından 5 gazeteci Onlar TV’yi kurdu. Kısa sürede milyonlara ulaşan kanal, yayın çizgisiyle dikkat çekiyor. Şule Aydın süreci ilk kez Journo’ya anlattı: “Editöryel bağımsızlığımızı korumak için YouTube’dayız. Seyircilerimiz Onlar TV’ye destek olduğu sürece kimsenin kuşkusu olmasın, sadece ve sadece doğru olduğuna inandığımız gerçekleri söylemeye devam edeceğiz.”

Rasim Ozan Kütahyalı ile yapılan söyleşiye tepki göstererek Halk TV’den ayrılan 5 gazetecinin YouTube’da geçen ay kurduğu Onlar TV, birkaç haftada 800.000 aboneyi aştı. Bu yeni kanalın hikâyesini ve gelecek planlarını, kurucularından Şule Aydın ile konuştuk.

Kendi kanalında 4 yıldır yayımladığı haber-yorum videolarıyla yarım milyondan fazla aboneye ulaşan Şule Aydın, YouTube izleyicisine yabancı değil. Söyleşiye Halk TV’den ayrılık sürecini sorarak başlıyorum. Şule Aydın, ayrılığa dair detay vermekten kaçınıyor ancak sürecin zorlu geçtiğini vurguluyor:

  • Halk TV’de uzun yıllar çok başarılı ve etkili yayınlar yaptık. Hem çok değer verdiğimiz izleyiciler üzülmesin hem de Halk TV markası zarar görmesin diye ayrılık sürecine dair konuşmamayı tercih ettik. Bir yol ayrımına gelindi. Ama şu bilinsin ki, zorlu bir dönemde biz kanalda kalmak için direndik. Halk TV ve izleyicisi bizim için her zaman çok kıymetli.

Onlar TV’nin nasıl bir ihtiyaçtan doğduğunu sorduğumda, Şule Aydın bu sürecin planlı bir şekilde başlamadığını söylüyor. “Hiçbir planımız yokken kanalla yollarımız ayrıldı” diyen Aydın, mesleği özgürce yapabilecekleri ve hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir mecra arayışının sonucu olarak Onlar TV’nin ortaya çıktığını ifade ediyor: “Memleketin gerçeğe su gibi ihtiyacı var. Onlar TV, işte o düşün bir çocuğu.”

YouTube’da daha önce bağımsız yayıncılık yapan bir gazeteci olarak dijital mecraya yabancı olmadığını hatırlatıyorum. Aydın, “Bir delilik hâlinin içerisindeyiz” diyerek bu süreci tarif ediyor ve YouTube izleyicisinin kendisini, mizah ile harmanladığı siyasî içeriklerden tanıdığını belirtiyor. Dezavantajlara dair ise “Hiç aklıma gelmedi” diyerek dijital yayıncılığın sunduğu özgürlüğe vurgu yapıyor.

Klasik haber sunumunun ötesinde

Gündeme dair yorumları, dosya haberleri ve analizleriyle tanınan Onlar TV ekibi, klasik haber sunumunun ötesine geçmeyi hedefliyor. Yayın politikalarını sorduğumda Şule Aydın bu yaklaşımı tek cümleyle özetliyor: “Bir başka yayıncılık mümkün, diyoruz. Sadece gerçeğe biat edeceğiz.”

Onlar TV’de içerik üretiminde tek tip bir format yerine çeşitlilik ön planda. Hâlihazırda 5 kişilik ekibin ortak imzasını taşıyan bir dosya programı yayımlanıyor. Bunun yanı sıra her gazetecinin kendi tarzını yansıtabileceği formatlar, politika dışındaki........

© Journo