Antalya Lisesi Tarihi – 2 – Osmanlı Dönemi Dersleri, Öğretmenleri ve Okul Hademeleri
24 Teşrin-i Evvel 1314/5 Kasım 1898 tarihinde, Antalya Maarif Müdürü Azmi Bey tarafından Maarif Bakanlığı’na çekilen telgrafta Antalya Lisesi’nin resmi açılışı şöyle ifade ediliyordu:
Maarif Nezâret-i Celîlesine, Sâye-i fuyûzât-vâye-i Hazreti Hilafet-penâhîleri bugün vâli-i vilayet ve umûm-i me’mûrîn-i hükümet ve ulema ve eşrâf-ı memleket hazır oldukları halde Antalya İdadisi’nin resm-i küşadı icra ve bu vesile ile de ed’ıye-i mefrûza-i cenâb-ı zıllullahı ref-‘i Bârigâh-i Kibriya kılınmıştır ferman. 24 Teşrin-i Evvel 1314 Müdîr-i Maarif Azmi. (Antalya Lisesi Müzesi Arşivi)
II. Abdülhamid Han’ın gayretleriyle onun zamanında 24 Teşrin-i Evvel 1314/5 Kasım 1898 tarihinde resmen açılan Antalya İdadisi’nin/Lisesi’nin ilk müdürü Bekir Sıdkı Efendi’dir. İdadilerin genel ders programı ise şöyle idi: Türkçe Kitabet ve İnşa/Türkçe Kompozisyon, Arapça, Farsça, Ulûm-i Diniyye ve Ahlakıyye, Fransızca, Almanca, İngilizce, Kavânîn-i Osmaniye/Osmanlı Kanunları, Mantık, İlm-i Servet-i Milel /İktisat, Coğrafya-yı Umumiye-i Osmânî/Osmanlı Coğrafyası, Tarih-i Umûmî/Genel Tarih, İlm-i Mevâlid/Tabiat İlimleri, Cebir-i âlî/Yüksek Matematik, Mükemmel Hesap/Aritmatik, Müsellesat/Trigonometri, Usûl-i Defteri/Muhasebe, Hendese/Geometri, İlm-i Mesâha/Alan Ölçümü, Hikmet-i Tabiiyye/Fizik, Kimya, Mâlumat-ı Ziraiyye, Jimnastik, Hüsn-i Hat ve Resim. Yeni açılan idadilerde ders müfredatı, ders için bulunabilen öğretmenlere göre programlanıyordu. Antalya Lisesi’nde verilen dersler ise şunlardı: Hesap, Hendese, Cebir, Ulûm-i Diniyye ve Ahlakıyye, Farsça, Türkçe, Coğrafya, Resim, Hüsn-i hat, Arapça, Fransızca, Tarih, Usûl-i Defteri, İlm-i eşya, Mâlumat-ı zirâiyye, Kitabet.
Antalya Lisesi’nin ilk idarecileri, ilk öğretmenleri, verdiği dersler ve haftalık ders saati şöyle idi:
Müdür Bekir Sıdkı Efendi: Hesap – 2 , Hendese/Geometri – 1, Cebir/Matematik – 2, Usûl-i defteri/Muhasebe – 4, İlm-i eşya - 1, Mâlumât-ı Nâfia ve Hıfzıssıhha/Faydalı Bilgiler ve Sağlığı Koruma – 1,
Haydar Efendi: Maa tecvîd-i Kur’ân ve ulûm-i dîniyye/Tecvitli Kur’ân ve Dini İlimler – 3, Ahlak – 2, Türkçe – 7, Kitâbet-i Resmiyye/Resmi Yazışma – 1,
Feyzullah Efendi: Farsça – 1, Türkçe – 7,
Fhilip Efendi: Coğrafya – 2, Resim – 1, Mâlumât-ı Ziraiyye – 1, Kütüb ve Resâil-i Megâz-i Me’mûriyye – 1,
Yusuf Ziya Efendi: Hüsn-i hat/Hat Sanatı – 1, Resim – 1,
Tahrirat Müdürü İzzetli Fuad Bey: Kitâbet-i Resmiyye/Resmi Yazışma – 1, Kütüb ve Resâil-i Megâz-i Me’mûriyye – 2,
Yusuf Talat Efendi: Arapça – 2,
Stefan Marko Efendi: Fransızca – 3,
Yüzbaşı Fütüvvetli Yahya Saib Efendi: Tarih – 2,
Mehmed İzzet Efendi: Mubassır/Gözetmen........
© İleri
