menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

818 Yıldır Fetihten Günümüze Antalya'nın Ayasofyası -1- 

10 1
19.02.2025

(“Antalya’nın Ayasofyası” olan Şehzade Korkut Camii’nin restorasyonu döneminde “Panaya Kilisesi’ni Selçuklular bile camiye çevirmemişti, Kesik Minare şehrin hafızasıdır, açılacaksa müze olarak açılmalı” tezviratlarına, kaynaklara dayalı Gazete Bir’de yayınlanan 5 Ağustos 2019 tarihli makalemizdir. Antalya’nın fethinin 818. yılı münasebetiyle yayınlanmıştır. )

ANTALYA KALEİÇİ ŞEHZADE KORKUT CAMİİ

Antalya Selçuklular tarafından 1207 tarihinde fethedildiğinde, şehrin en büyük kilisesi olan Panhagia (Panaya) Kilisesi, Sultan I. Gıyâseddin Keyhüsrev’in emriyle camiye tebdil edilmiştir. Panhagia Kilisesi’nin câmiye tebdil edildiğini İbni Bîbî’nin (ö.1285) 1280 yılında Farsça kaleme aldığı ve Selçuklu tarihini anlattığı “Selçuknâme” adlı tek nüshası olan yazma eserinin 99. sayfasındaki şu ifâdelerden öğreniyoruz: "Kadı, hatip, imam ve müezzin ve hafızlar tayin edilip, minber ve mihraplar kuruldu"

Yeni fethedilmiş bir yere hemen mescid ve cami inşa edilemeyeceğine göre, imam, müezzin ve hafızlar tayin edilip, minber ve mihrapların kurulmasının izahı (olmayan camiye imam ve müezzin atanmayacağına ve sokağa minber ve mihrap kurulmayacağına göre), namazların eda edileceği ve Cuma namazlarının kılınabileceği bir kilisenin camiye çevirilmesinden başka ne olabilir.

II. Murad Han (1421/1451), İbni Bîbî’nin Farsça yazdığı “Selçuknâme”yi Türkçe’ye tercüme etmesi için Yazıcızâde Ali Efendi’yi bu konuyla alâkalı görevlendirir. Yazıcızâde Alî, 1423 senesinde ibn Bîbî’nin eserinin tercümesini bitirir ve esere kendisinden ve devrin bazı önemli eserlerinden de Selçuklu tarihi hakkında yeni bölümler ekler.

Yazıcıoğlu Alî’nin Selçuknâmesi, diğer isimleriyle Tevârih-i Âl-i Selçuk ve Oğuznâme, Selçuklu Devleti ve Oğuz Türkleri hakkında bilim adamlarının kabul ettiği en önemli kaynaklardandır. Sözkonusu eserin 86. sayfasında Panhagia Kilisesi ile........

© İleri