menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Grand Kartal Otel Yangını ve Denetim Yetkisi Hakkında

37 0
22.01.2025

Öncelikle, Otel yangınında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Türk Milletinin başı sağ olsun.

İlk inceleme ve değerlendirmemize göre; Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik m.124’e göre, sahip veya işletmeciler yangın güvenliğinin sağlanmasından sorumludur.

Binada yangın güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığının denetlenmesi ve bu denetim yetkisinin hangi idari mercide olduğu ise ayrı bir konudur.

Tartışma konusu olan alan; belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde olmayan, turizm bölgesinde kalan, yapım ve faaliyete başlama tarihi eski bir oteldir. Otelin bulunduğu mevkiin milli park bölgesinde olduğu basında dile getirilse de, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Menu/27/Milli-Parklar adresinde yayımlanan listede Bolu İlinde Yedigöller ve Abant milli parklarının olduğu, Kartalkaya Mevkiinin ise milli park sınırlarında kalmadığı görülmektedir.

Yangın güvenliği ve denetimleri ile ilgili mevzuatta yer alan hükümlerin değişken, dağınık ve düzensiz olduğu görülmektedir. Bu karmaşa, yetkili makamların açıklamalarına da yansımıştır. Bu hükümleri şu şekilde derleyebiliriz:

- 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu hükümleri,

- Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik m.50 ve 131,

- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik m.5/3,

- Belediye İtfaiye Yönetmeliği Ek m.1,

- Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik Geçici m.1,

- Turizm Yatırım, İşletme ve Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Yönetmelik m.18.

Otel 1998 yılında faaliyete başlamış olup; o dönemin yapı ruhsatı, işyeri açma ruhsatı, turizm işletme belgesi alma usulünü ayrıca ele almak gerekir.

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik Geçici m.1/3’de; “Mülga 7/12/2004 tarihli ve 5272 sayılı Belediye Kanunu ile 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten önce verilen turizm işletmesi belgeleri, işyeri açma ve çalışma ruhsatı yerine geçer… Ayrıca turizm işletmesi belgesi işyeri açma ve çalışma ruhsatı yerine geçen ve sonradan işyeri açma ve çalışma ruhsatı almamış olan tesislerin, yangın önlemlerinin yeterli olduğuna dair ilgili kurumdan uygunluk yazısı alarak 30/4/2024 tarihine kadar Bakanlığa ibraz edilmesi zorunludur. Verilen sürede istenilen uygun evrakın Bakanlığa gönderilmemesi halinde Kanunun 34 üncü maddesi uyarınca tesisin belgesi iptal edilir.” hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm; 07.12.2004 tarihinden önce inşa edilip turizm işletme belgesi alan tesislerin yangın önlemlerinin yeterliliğine dair rapor alıp Bakanlığa sunma zorunluluğuna, aksi halde turizm işletme belgesinin iptal edileceğine ilişkindir. Açık kaynaktan temin edilen bilgilere göre; 2024 yılında........

© Hukuki Haber