Cumhuriyet Savcısının Gerekçesiz İstinafı
Cumhuriyet savcısının sebep ve gerekçe belirtmeden, yani sanığın lehine mi aleyhine mi olduğu belli olmadan yaptığı istinaf başvurusunun, Cumhuriyet savcısından açıklama dahi istenilmeden sanığın lehine talebin kabulü ile istinaf incelemesi yapıldığı görülmekle birlikte, uygulamanın aşağıda yer alan 23.10.2024 tarihli Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı yönünde geliştiği anlaşılmaktadır. Uygulamada; Cumhuriyet savcısı ilk derece mahkemesi kararını istinaf ettiği halde, sanığın lehine veya aleyhine istinaf kanun yoluna gidip gitmediğine dair talebin içeriğinde açıklama yapmadığı görüldüğünde, talebin somutlaştırılması, gerekçe gösterilmesi ve sebep belirtilmesi yönünde bölge adliye mahkemesi ceza dairesinin yazı yazmak suretiyle Cumhuriyet savcısından ilk derece mahkemesi aracılığıyla açıklama istediği, açıklamanın yapıldığı durumda ona göre hareket edildiği, yapılmadığı durumda da Cumhuriyet savcısının istinaf talebinin sanığın lehine yapıldığının kabul edildiği ve buna göre istinaf kanun yolu incelemesinin sonuçlandırıldığı anlaşılmaktadır. Aşağıda Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bu kararına ve konu ile ilgili düşüncemize yer verilecektir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 23.10.2024 tarihli, 2022/10-386 E. ve 2024/323 K. sayılı kararında; “Cumhuriyet savcısı istinaf yoluna başvurma nedenlerini gerekçeleri ile yazılı isteminde açıkça gösterir. Cumhuriyet savcısı istinaf nedenlerini açıkça göstermez ise, başvurunun sanık lehine mi olduğu yoksa aleyhine mi olduğu hususunun aleyhe bozma yasağının işlevini kaybetmemesi adına en geç inceleme tarihine kadar açıklattırılması gerekir. Bu mümkün olmadığında ise, başvurunun sanık lehine mi yoksa aleyhine mi olduğu anlaşılamıyorsa, cumhuriyet savcısının sanık lehine kanun yoluna başvurduğu kabul edilmelidir”.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “İstinaf” başlıklı 272. maddesinin 1. fıkrasının 2. cümlesinde; “Ancak 15 yıl ve daha fazla hapis cezalarına ilişkin hükümler Bölge Adliye Mahkemesi’nce resen incelenir.” hükmü getirilmiştir. Bu hüküm; sanık veya Cumhuriyet savcısı tarafından hükme karşı istinaf kanun yoluna başvurulmadığı takdirde, sanık açısından herhangi bir hak kaybı doğmaması adına, sanık lehine getirilmiştir. Hüküm gereğince re’sen istinaf sanık aleyhine sonuç doğuramaz, re’sen istinafın sanık lehine olduğu kabul edilmeli ve aleyhe hücum yasağı kapsamında sanık aleyhine sonuç doğurmamalıdır.
CMK’nın “Kanun yollarına başvurma hakkı” başlıklı 260. maddesinin 1. fıkrasında Cumhuriyet savcısının hakim ve........
© Hukuki Haber
