menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yarışmacı Öğrenmeden İşbirliğine Dayalı Öğrenmeye Geçemezsek, Gelecek Kuşakları Kaybedeceğiz!

21 1
27.02.2025

“Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim yöneticileri ve eleştirel eğitimciler zaman geçirmeksizin okulu çürüten bu yarışmacı öğrenme ortamından kurtulmak için gereken önlemleri almalı, eğitim sistemimizin bütün kademelerine işbirliğine dayalı öğrenme yöntemini ikame etmek için gereken adımları atmalıdır. Aksi takdirde öğrencileri ve okulları kaybedeceğiz!”

Eğitimci Abdullah Damar ile okuldaki öğrenme yöntemleri üzerine konuştuk.

Okulu Nasıl Tarif Edebiliriz?

Okul; dar anlamda, öğrenci, öğretmen, eğitim yöneticileri ve diğer çalışanlardan oluşan bir öğrenme sistemi; geniş anlamda ise veliler ve okul çevresindeki diğer unsurların da katıldığı, bütün unsurların birbiriyle iletişim ve etkileşim içinde olduğu canlı bir organizmadır, toplumun bir prototipidir.

Okula, öğrenim görmek üzere gelen öğrencilerin yetenekleri, potansiyelleri, öğrenme kapasiteleri, akademik motivasyonları, düşünme biçimleri ve ilgileri birbirinden farklıdır. Bu anlamda, çağdaş eğitim anlayışı, her ne kadar özerk olmasa da öğretmeni, çocuğun öğrenmesini en üst düzeye çıkarmak için değişik öğretim yöntem ve tekniklerini kullanma konusunda serbest bırakmıştır.

Okuldaki Öğrenme Yöntemlerini Nasıl Kategorilendirebiliriz?

Çeşitli eğitim otoriteleri, okuldaki öğrenme yöntemlerini temelde üç kategoriye ayrılabileceğini belirtir. Bu kategoriler şu şekildedir;

Bireysel Öğrenme Yöntemi

Diğerlerinin ne yaptığıyla ilgilenmeksizin kendi amaçlarını gerçekleştirmek üzere öğrencilerin tek başına çalıştığı bireysel öğrenme ortamıdır. Bireysel çalışmaya dayalı öğrenme ortamında gruptakilerin amaç gerçekleştirmesi bakımından birbiriyle ilişkisi söz konusu değildir. Bireyin amaçlarını gerçekleştirmesinin diğerlerinin amaçlarını gerçekleştirip gerçekleştirmemesi üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Yani birey kendi amaçlarını gerçekleştirirken gruptaki diğer bireylerin amaçlarını gerçekleştirip gerçekleştirmediği ile ilgilenmez.

Yarışmacı Öğrenme Yöntemi

Bazı öğrenciler kazanırken diğer bazılarının kaybettiği ve kimin“en iyi” olduğunu ortaya çıkarmak için öğrencilerin birbiriyle yarıştığı yarışmacı öğrenme yöntemidir. Yarışmaya dayalı öğrenme yönteminde öğrencilerin öğrenme amaçları ortak olmakla birlikte amaç gerçekleşmesi bakımından öğrenciler arasında negatif bir ilişki vardır. Yani gruptaki bir bireyin amaçlarına ulaşması, diğerlerinin amaçlarını gerçekleştirememesine bağlıdır.Başarılı sayılabilmek için diğerlerinin başarısız olması gerekmektedir. Bireyin ulaşmak istediği sonuç sadece kendisi için yararlı iken gruptaki diğer bireyler için olumsuzdur. Benzer şekilde, dersin amaçlarının öğrenciler için önemi anlaşılamaz. Öğrenciler ya kazanmayı, ya da kaybetmeyi kabullenirler.

Yarışmacı Öğrenme Yöntemini biraz açabilir misiniz?

Yarışmacı öğrenme yöntemi, “en uygunun yaşaması” ilkesine dayalıdır. Bu nedenle;

-Diğer öğrenciler hasım olarak görülür.

-Öğrencilerin bilgi, beceri ve yetenekleri sürekli........

© HalkTV