Yapay zeka asistanlarından diploma alacağımız günler yakın mı?
“Eğitim bütün dünyada bir açık konu. Yeni dünya'ya en uygun sistemini kimse bilmiyor. Bunun için radikal adımlar atılıyor. Örneğin Trump yönetiminin ABD Eğitim Bakanlığı’nı feshetme kararı aldı.”
“Bizim de hızlı karar alabilen bir yapıyı oluşturabilmemiz lazım. Eğitim sisteminde içeriğin dinamik değişebilmesi ve yeni konuları hızla müfredata sokabilmemiz gerekiyor. Bu konuda öğretmen tanımı değişmeli, bilgi aktaran değil olan bilginin doğru alınıp alınmadığını kontrol eden yeni bir fonksiyona evrilmesi lazım.”
Dünya hızlanırken teknoloji ve eğitimin geleceğini Prof. Dr. Mustafa Ergen ile konuştuk.
Dünya Neden Hızlanıyor?
Küresel siyaset, reflekslerini gizleyen yönetimlerin şekillendirdiği bir güç mücadelesine sahne oluyor. Toprak kazanımları ve kayıpları normalleşirken, ekonomik ve teknolojik rekabet her zamankinden daha belirleyici hale geliyor. Amerika Birleşik Devletlerinin yeni yönetim ile iş planını değiştirdiğini görüyoruz.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında başlayan soğuk savaşta, ABD ve Sovyetler Birliği çerçevesinde kutuplaşan dünya oluştu. Bu noktada ABD’nin iş planı kültürel hegamonyasını genişletmekti.
1944 yılında imzalanan Bretton Woods Anlaşması ile Uluslararası ticaretin yeniden başlaması ve dünya savaşları döneminin paramparça ettiği uluslararası para sisteminin hızlı bir şekilde yeniden oluşturulması düşüncesi oluştu.
Amerikan Dolarının hakim para birimi olması ve altınla konvertibilitesi sağlanmış ve bu görevi de Amerikan Merkez Bankası üstlenmişti. Böylelikle Amerikan Doları ve diğer para değerleri arasında sabit bir döviz kuru ilişkisi oluşması planlandı.
II. Dünya Savaşı sonrasında dünya çapındaki ekonomik büyüme her şeyden önce Amerikan sermaye ihracatını yarattı. Doların değeri bu yüzden yükseldi. Vietnam Savaşı'nın başlamasıyla da Amerika'nın para arzı ansızın arttı, bunun sonucunda da doların değeri düşmüştü. Amerika'da altın standardı oluşturulamadığı için Bretton Woods sistemi çökmüştür.
Bu dünyaya aşırı dolar arzı, ABD kültürel ve siyasi hegemonyasını beraberinde getirdi. Bu da ABD şirketlerinin bu coğrafyalarda hakim olmasını sağladı. Doların gerçek fiyatının bilinmediği ama siyasi ve askeri güçle tutulduğu bir yapı oldu. Şimdi ABD’nin bu iş planını değiştirmeye çalıştığını görüyoruz.
ABD bu noktada “bedava” dan “abonelik” sistemine geçmeye çalışıyor ve ABD hizmetleri için ücret istiyor. Aynı internet iş planlarında olduğu gibi önce bedava sonra abonelik.
NATO sorgulanıyor, Avrupa bir anlamda hamisini kaybetmekle karşılaştı, şaşırdı. Dünyanın kılcal damarlarına kadar girmiş yardımlar kesildi. ABD içinde de artık verimlilik konuşuluyor, Keynes doktrini ile kamu harcamalarıyla desteklenen bir büyüme modelinden vazgeçiliyor.
Teknolojinin bu........© HalkTV
