Öğretmenler hangi sorunlar ile uğraşıyor?
“En düşük ev kirasının 20 bin liraların üzerinde olduğu günümüzde öğretmenin evine ailesine yetebilme gibi büyük bir problemi ortaya çıkıyor. Günümüzde öğretmenler en düşük maaş alan memurlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.”
“Öğretmen Akademileri ile Eğitim Fakülteleri etkisiz hale getirildi. Ücretli öğretmenlerin emekleri sömürülüyor. Öğrencilere bir öğün yemek vermeye gücü yetmeyen bütçe bütçe değildir Bu bütçe derde derman bütçe olabilecek bir bütçe değildir. Eğitimde tasarruf olmaz. Milli Eğitimin bütçesi gerçekçi verilerle hesaplanıp ihtiyaçları karşılayacak düzeye çıkarılmalıdır.”
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Çınartaş ile eğitim sorunlarımızı konuştuk.
Öğretmenler hangi sorunlar ile uğraşıyor? Genel bir çerçeve çizer misiniz?
Eğitim sistemlerinin temel amacı o ülkenin nitelikli insan gücünü yetiştirmektir. Bunu gerçekleştirebilmek için her eğitim sistemi, yetiştireceği insan modelini, sahip olduğu insan gücü politikası ışığında saptayarak eğitim politikalarını bu amaca göre düzenlemektedir. İşte bu eğitim sistemlerinin ve eğitim politikalarının ana öznesi de hiç kuşkusuz öğretmenlerdir. Mustafa Kemal Atatürk , “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.” Sözü ile de öğretmenin eğitim politikalarındaki ehemmiyetini belirtmiştir. Lakin görüyoruz ki ana özne öğretmenler bugün büyük sorunlar ile mücadele ediyor. Eğitim sisteminde bu kadar önemli bir yere sahip olmasına rağmen öğretmenler birçok sorunla boğuşarak mesleklerini yapmaya çalışıyorlar. Bunların başında da ekonomik sıkıntılar var. Mesleğine yeni başlayan bir öğretmenimiz bugün 41 bin civarında bir maaşla görevine başlıyor. Hatta yeni atamalarda akademiler devreye girecek. 23 bin lira gibi bir maaş alacak akademide eğitime alınacak öğretmenlerimiz. En düşük ev kirasının 20 bin liraların üzerinde olduğu günümüzde öğretmenin evine ailesine yetebilme gibi büyük bir problemi ortaya çıkıyor. Günümüzde öğretmenler en düşük maaş alan memurlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Aldığı sorumluluk, verdiği emek karşılığında hak ettiği maaşı alamayan, faturalarını nasıl ödeyeceğini düşünen, kredi kartı borcunu kapatamayan, tatil planı yapamayan öğretmen sınıfında nasıl verimli olacak. Önce öğretmenin refah içinde yaşayabileceği bir ortam oluşturmak zorundayız.
Maaş yetmeyince hayat kalitesini de en aşağı seviyede tutmaya mecbur kalacaktır öğretmen
Tam da öyle. Sendikamızın Öğretmenler Günü’nde yaptığı anket sonuçlarına göre öğretmenlerimiz F.9’u yaşayabilmek için azami ihtiyaçların dışında her şeyden, B.5’i sosyal ve kültürel faaliyetlerden, %7.8’i gıda ve giyim harcamalarından fedakarlık yaparak geçinmeye çalıştıklarını belirtiyor. Yani öğretmenlerimizin .2’si maaşlarını yetirmek için insani ve hayati bir çok şeyden fedakarlık yapmak zorunda kalıyor.
Maaşlar dışında hangi sorunlarla karşı karşıya öğretmenlerimiz? Neler var sorunlar içinde?
-Öğretmenler odasındaki ücretli, sözleşmeli, uzman, başöğretmen ayrımı,
-Piktes ve özel kurumlardaki öğretmenlerin özlük haklarının içler acısı durumu,
-Norm fazlası öğretmenlerin resen atanmaları, bir türlü oturtulamayan öğretmenlerin yer değiştirme sorunu,
-Ek ders ücretlerinin yetersizliği,
-Yıpranma payının verilmemesi,
-Vergi dilimi sorunu,
Bunlara daha nicelerini de ekleyebiliriz. Öğretmeni hem mesleki kaygı hem de gelecek kaygısı içinde olan bir sistemin başarılı olması düşünülemez. Bu sorunların ivedilikle düzeltilmesi gereklidir. Tüm bu sorunlara rağmen öğretmenlerimiz büyük ve özveri ile çalışıp başarılı oluyorlar.
Yeni ÖMK ile birlikte Öğretmen........© HalkTV
