menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Görme bozuklukları

23 1
08.02.2025

Bengi Başer

Gözün net görebilmesi için, gelen ışınların kırılması ve gözün arka tarafındaki ağ tabakada (retina) odaklanması gerekir. Kornea (gözün en öndeki şeffaf tabakası) ve lens (göz merceği) gelen ışınları kırar. Göze gelen ışınlar retinada odaklanamazsa görme bozukluğu (kırma kusuru) oluşur. Kırma kusurlarında kalıtım ve çevresel faktörler önemli rol oynar.

Gözün kırma değeri, dikey ve yatay eksendeki kırma güçlerinin ortalamasıdır. Dikey ve yatak eksenin kırma gücü normalde birbirine eşit ya da yakın olmalıdır. Bir eksen diğer eksenden daha fazla ya da daha az kırarsa, buna astigmat denir. Kornea normalde yuvarlakken, astigmatta oval, yumurta şeklinde olur. Astigmatlar, nesneleri bulanık, çift ve gölgeli görürler. Astigmat tedavisinde gözlük, kontak lens ve refraktif lazer cerrahisi uygulanmakta olup, nadiren astigmat keratokonusa bağlı ise kornea nakli gerekebilmektedir.

Kalıtım veya çevresel faktörler nedeniyle gözün ön ve arka uzunluğunun normale göre uzamasıyla göze gelen ışınların retinanın önünde odaklanmasına ise miyopi denir. Miyoplar yakını net görebilirken, uzağı aynı netlikte göremezler. Bu bozukluk genellikle okul çağlarında kendini belli eder ve yetişkinlik dönemine kadar bir miktar da artış gösterebilir. Uzaktaki nesneleri bulanık görme, gözleri kısarak bakma, baş ve göz ağrısıyla belirti verir. Özellikle çocuklarda televizyonu yakından seyretme, okulda tahtayı görememe ve gözlerini kısarak bakma gibi şikayetlere rastlanabilir. Yetişkinlerde ise araba kullanırken yola veya trafik işaretlerine bakarken netlikte bozulma yaşanır.........

© HalkTV