menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

‘Yanık Tenliler diyarı' Ethiopia'nın başkenti ‘Adisi'den... -2-

5 0
19.03.2025

Hz. Peygamber (S) eliyle sunulan İslam'ın ilk dönem tarihinde, Yüce Resul'ün özel övgü ve takdirine mazhar olmuş olan Necâşî ve Bilâl-i Habeşî gibi büyük Müslüman şahsiyetlerin ülkesi olan -yaklaşık 50 yıldır bizde de artık- resmî adıyla Etiyopya/ (Ethiopia)'diye anılan ülkedeyim, 2-3 gündür.

Ancak sözün hemen başında, bir konuya dikkati çekmek istiyorum. Geçmişte Habeşistan diye andığımız, halkını da Habeş olarak adlandırdığımız Etiyopya'da, Habeş ve Habeşistan isim ve sıfatları, hiç de hoş karşılanmıyormuş, hele de bazı eyaletlerde daha fazlasıyla..

Hattâ bazı eyaletlerin halkları, bu isimlendirmeyle, kendilerinin 'maymun'a benzetildiklerini düşünüyor ve bundan elbette rahatsız oluyorlarmış.. Şahsen bu kelimenin akl-ı selîm sahibi Müslümanlar tarafından o mânada kullanılmış olabileceğine ihtimal vermiyorum.

Çünkü, her şeyden önce, Kur'an'da 'Tin' Sûresi'ndeki, 'Biz insanı en güzel şekilde halkettik, yarattık..' meâlindeki âyette anlatılan 'insan'ı aşağılamak için, başka yaratıklara benzetmek, kabul edilemez. Ama, -bizim niyetimiz her ne olursa olsun-; asıl olan, muhatapların ne anladığıdır. Bu açıdan, o ülkenin resmî adının son 50 seneyi aşkın bir zamandır 'Ethiopia' diye değiştirilmesinin sebebini yeni yeni anlıyorum..

Eğer bu isimlendirme gerçekten de o mânada kullanılıyorsa, Hz. Bilâl için kullandığımız ve yaşadığı coğrafyaya nisbet etmek için kullanılan aidiyet isim-sıfatını bir daha kullanmak istemem. Bu konuda daha sağlıklı bilgisi olanlar varsa, bilgi ve haber verirlerse müteşekkir olurum.

*

Evet, buradaki insanlar genelde, Habeşistan ismini hiç kullanmamış.. Bu diyarlara, çok eski zamanlarda; "Köleler diyarı" mânasına gelen 'Abyssinia' denilirmiş. Bugünkü ismi 'Etiyopya' ise, 'Yanık Tenliler diyarı" mânasında imiş..

Başka toplumların hakaretâmiz isimlendirmelerinden kurtulmak için, kendi halklarının çoğunun ten renginin çok siyah olmayıp, 'açık renkli çikolata' renginde olmasından olsa gerek ki, bu ismi tercih etmişler.. Yoksa, önceleri Afrika'nın ortasında, doğudan batıya bir orta şerit gibi uzanan bugünkü , Sûdan, Uganda, Kongo, Nijer ve Nijerya'yı içine alan büyük coğrafyanın adı da Arapça da, 'kara' demek olan 'sevde/esved'in çoğulu olan ve 'karalar ülkesi/diyarı ' mânasına gelen Sûdan /Sevedân idi. Ama o ülkelerin halkları fıtrat-i ilâhî'nin bu takdirine itaat etmişler, bu durumlarından bir rahatsızlık duymamışlar.

Ama, burada, sokaktaki yeni nesillerin 'beyaz' derililere bakışı, imrenmenin ötesinde, garip ve fakir insanların patronları........

© Haksöz