menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Şara’nın Sarayında Selçuklu Yıldızının İşi Ne?

12 104
28.03.2025

Şara’nın son yaptığı kabullerde, ana kabul salonuna, Selçuklu Yıldızı yaptırdığı görülünce farklı yorumlar yapıldı. Şara, Türk hayranı olmakla suçlandı. Hadi Emevilerin sicili bozuk diyelim neden Abbasiler ya da Suriye’de kurulan, Haçlılarla savaşan ve Kudüs’ü kurtaran Eyyübiler değil de Selçuklular? Ya da Suriye’ye yüzlerce yıl hakim olan Memlukler ve Osmanlılar değil de Selçuklular? Kaldı ki Selçukluların Suriye’ye egemen oldukları süre çok kısadır. Ayrıca bu dönemde Suriye’de büyük zaferlere imza atılmışta değildir.

Selçuklu yıldızındaki sekiz yıldız, sekiz cennet kapısının simgesisidir. Yıldızın sekiz köşesi, sekiz farklı özelliği ifade eder. Selçuklu motifi, sekiz farklı köşesiyle, merhamet, şefkat, sabır, sır tutma, cömertlik, sadakat, şükretmek ve doğruluğu simgelemektedir. Bu yıldız, Anadolu’da Selçuklu Yıldızı olarak, Orta Asya’da Türkistan Yıldızı olarak bilinir. Selçuklular bu motifi sahiplenerek Orta Asya’dan Orta Doğu’ya kadar getirmişler. İstisnasız dönemlerinde yapılan bütün mimari eserlerde kullanmışlar. O kadar çok kullanmışlar ki Türkistan yıldızı zamanla Selçuklu yıldızı olmuş.

Sekiz köşeli yıldızın bir başka anlamı da zaferdir. Dört ana ve dört ara yönü bünyesinde toplayan sekiz köşe, her bir yönüyle girişilen bütün işlerde zafer kazanılacağı anlamını taşımaktadır. Günümüzde Türk Dünyası’nın en önemli sembollerinden birisi olan bu yıldızı; Türmenistan Devlet Armasında ve Bayrağında, Azerbaycan Devlet Armasında ve Bayrağında, Türk Devletleri Teşkilatı’nın simgelenmesinde, T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü armasında ve daha birçok yerde görebiliyoruz. Hacı Bektaşı Veli Dergahının dergah mührü de sekiz köşeli Selçuklu yıldızıdır.

Gelelim Şara’nın neden bu yıldızı kullandığına. Kimlere ne mesaj verdiğine. Selçuklularla Fatımilerin tarih sahnesine çıkmaları aynı döneme denk gelir. Selçuklular Sünni Hanefi’dirler. Türkistan’dan koparak Horasan’a gelmişler zamanla İran, Azerbaycan, Irak, Anadolu, Suriye, Umman ve Kafkasya’yı kontrol eden bir imparatorluğa dönüşmüşlerdir. Bütün Türk devletlerinde........

© Habererk