– På StjerneVærste ble man alltid møtt av vennlige ansikter
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Torsdagsmorgen våknet Fredrikstad til den triste nyheten om brann i StjerneVærste, treningsarenaen til alle barn og unge i Stjernen Ung. Om du aldri fikk gleden av å sette dine bein i denne hallen, har du nok mest sannsynlig tenkt at den bare så ut som et trist og forlatt lagerbygg.
Når du kom innenfor dørene på StjerneVærste slo kulden mot deg, og det var alltid kaldere inne enn ute. Man trengte med andre ord ikke å pakke bort boblejakka selv om vårsola tittet frem.
Alle barn og unge trenger noen som «logrer» når de ser dem – det fikk barna på StjerneVærste
Men, det var noe annet som også slo mot deg i det du kom inn dørene på StjerneVærste, og det var varmen. Varmen fra fellesskapet og treningsgleden, aktivitet, barnelatter og mestringsfølelse. På StjerneVærste ble man alltid møtt av vennlige ansikter, både store og små, som var glad for at akkurat du kom i dag.
Som barnevernspedagog har jeg lært at alle barn og unge trenger noen som «logrer» når de ser dem – det fikk barna på StjerneVærste. Det spiller en rolle at du kommer, laget ditt trenger deg, her har vi det bra sammen.
Slik så StjerneVærste ut i morgentimene torsdag. Foto: Erik HagenSelv om en av barnas viktigste arenaer nå ligger i ruiner, så kjente vi alle at samholdet er der fortsatt, kanskje enda sterkere enn tidligere. Etter treningen kom foreldre til med langbord, grill, mat og kaker, og på et blunk var det duket for et festmåltid for både barn og voksne.
Vi kjente vel alle på at det ikke var noen annen måte vi ønsket å tilbringe denne fredagskvelden enn sammen. En mor så utover området og sa «Dette er jo det viktigste av alt, barn som har det fint sammen.»
På StjerneVærste var det ingen som sydde puter under armene på deg, men man tok vare på og hjalp hverandre
Med fare for at mine egne følelser er i ferd med å male dette bildet litt for rosenrødt er det viktig å presisere at fellesskap også innebærer uenigheter, konflikter og forhandlinger. Alt dette får barna og ungdommene oppleve og erfare med sine jevnaldrende på hockeylaget.
Men så lenge dette skjer i trygge omgivelser, med ansvarsfulle voksne som både hjelper, men også har klare rammer og forventninger, vil dette være nyttige erfaringer for barna å ta med seg videre i livet.
De vil oppleve både motstand, og glede, samtidig som de må respektere både voksne og hverandre. På StjerneVærste var det ingen som sydde puter under armene på deg, men man tok vare på og hjalp hverandre. Om ikke foreldrene dine var til stede var det alltid noen andre voksne som både passet på hvordan barna oppførte seg, og at de hadde det bra.
Fare for å falle utenfor fellesskapet
Barnas mestring er ikke bare fysisk, den er også sosial. Dette overføres til andre arenaer både i barndommen, og senere i livet.
Det er rørende og betryggende å se hvilke krefter som fins både innad i Stjernen Ung, og i andre idrettslag og samarbeidspartnere i byen vår for å finne gode løsninger for barna og ungdommene. Det er som at den fellesskapsfølelsen man kjente på i StjerneVærste, nå blir spredd utover i lokalsamfunn og i nærmiljø.
© Fredriksstad Blad
