MİLLİYETÇİ, MUHAFAZAKAR VE DİNDAR GRUPLAR VE SİYASET-2
İktidara geldiği 2003 yılından itibaren, en çok millilik ve yerlilik, hatta İslamilik iddiasında bulunan, AB’ye giriş sürecinde önemli adımlar atarken aynı zamanda sürekli “ileri demokrasi, adalet, hürriyet, eşitlik..” diyerek, “demokrat bir lider” görüntüsü vermişti. Bu anlayışla ve süreci devam ettirerek Türkiye’yi yüksek seviyede bir demokratik yönetim sistemine kavuşturarak, ülkeye ve millete büyük bir hizmet yapmış olabilirdi.
Ancak, bu demokratik söylemleri ve AB girme sürecini taktiksel bir safha olarak değerlendirmiş olacak ki bir noktadan sonra, AB hedefinden ve demokrasi söylemlerinden vaz geçtikten sonra, artan bir dozda otokrasiye kayan bir anlayışla ülkeyi 22 yıldır yönetmektedir. Bu dönemde AKP’nin şiarı ilan edilen 3S (yoksulluk, yasaklar ve yolsuzluklar) ile mücadele politikası unutulmuş olması bir yana, bilakis bu 3S artmıştır. Ayrıca, AKP iktidarı ve Erdoğan hak, hukuk, adalet ve demokrasiden çok uzaklaştığı, dolayısıyla ferdi ve kitlesel mağduriyetlere yaşanmasına neden olduğuna dair yoğun eleştirilerin muhatabı olmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığının Sağ siyaset için anlamı ne?
Diyanet İşleri Başkanlığı, Atatürk döneminde devletin bir kurumu olarak kurulmuştur. Kurulma amacını muhtelif şekillerde yorumlayanlar bulunmaktadır. Ancak kurulmasından itibaren neredeyse İnönü, Bayar, Menderes, Demirel, Ecevit, Özal, Erbakan, Türkeş gibi siyasi liderlerin 2 binli yıllara kadar olan döneminde, bir devlet kurumu olma niteliğini koruyor ve daha bağımsız ve olabildiği kadar da dinin özgün mecrasında faaliyet yürütmeye çalışıyordu. Bu çizgisini, AKP iktidarının son dönemlerinden itibaren maalesef koruyamadığı, Başkanlığın dolayısı ile dini değerlerin resmi bir kurum aracılığıyla siyasallaştırılmasının önemli bir aracı haline geldiğine dair kamuoyunca yapılan ciddi eleştirilerin hedefi haline gelmiştir.
Aynı şey, yani siyasetin aracı haline getirilme iddiası ve yoğun eleştirisi birçok tarikat ve cemaatler içinde söz konusu yapılmaktadır. Kamuoyunda devletin bağımsız kalması gereken yargı, yasama, emniyet gibi hassas kurumlarının da siyasallaştırıldığına dair yoğun eleştiriler yapılmaktadır.
Dindar nesil ne oldu
Yine AKP’nin........
© Enpolitik
