menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

DeepSeek ChatGBT’yi “sürdürülebilirlik”le yenmeye hazırlanıyor

14 0
17.02.2025

DeepSeek, rakiplerine oranla binde bir bütçeyle hayata geçirdiği yeni model, çok daha az çip ve enerji tüketerek benzer sonuçlar elde etmeyi amaçlıyor. Verimlilik kazanımlarının çevresel ve ekonomik etkileri yapay zeka pazarındaki varsayımları sarsacak nitelikte.

DeepSeek, 2023 yılında Çin merkezli bir yapay zeka araştırma laboratuvarı tarafından kuruldu. Platform, büyük dil modelleri (LLM) ve doğal dil işleme (NLP) teknolojileri geliştirme konusunda uzmanlaştı. Yapay zeka dünyasında tanınan bir girişimci ve araştırmacı olan Lian Wenfeng, DeepSeek’i kurarken amacının “ticaret ve finans alanındaki yapay zeka kullanımının ötesine geçmeyi ve genel kullanıcıların da faydalanabileceği güçlü bir dil işleme platformu yaratmayı” hedeflediğini söyledi. DeepSeek bugün kuşkusuz Chat- GBT’nin rakibi. Fakat bu sayfada manşet olmasının nedeni farklı… DeepSeek, geçtiğimiz günlerde yapay zeka pazarındaki varsayımları sarsarak yeni ESG ve jeopolitik yatırım risklerini gündeme getirdi. Şirketin geçtiğimiz ay duyurduğu R1 muhakeme modeli, ABD piyasalarında büyük dalgalanmalara neden oldu. Aynı zamanda, yapay zekanın geleceğine ilişkin mevcut pazar varsayımlarını sarsarak yeni riskleri gözler önüne serdi. Başkan Trump’ın ticaret savaşları gündemi bu etkiyi bir ölçüde gölgede bırakmış olsa da, uzmanlar DeepSeek’in uzun vadede önemli sonuçlar doğuracağını düşünüyor. Yeni model; jeopolitik faktörleri ve ESG (çevresel, sosyal ve yönetişim) risklerini de yatırım stratejilerine dahil etmeleri gerektiğini hatırlatıyor.

DeepSeek’in duyurusu sadece teknoloji şirketleri için değil, tüm yatırımcılar için yeni bir döneme işaret ediyor. Avrupa Birliği’nin kısa süre önce yürürlüğe soktuğu Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi (CSDDD) kapsamında tedarik zinciri risklerinin artık daha kapsamlı şekilde ele alınması gerekiyor. Jeopolitik açıdan bakıldığında, DeepSeek’in hamlesi ABD’nin Çin’e yönelik yaptırımlarına bir yanıt olarak da yorumlanıyor. Morningstar Sürdürülebilir Yatırım Araştırmaları Başkanı Hortense Bioy, “DeepSeek’in piyasaya sürülmesi, Çin’in sıkı ihracat kontrolleri ve diğer dış kısıtlamalara rağmen üst düzey yapay zeka geliştirebileceğini dünyaya gösterdi. Bu, Çin’in kendi yenilikçi ekosistemini kullanarak ABD yaptırımlarının etkisini azaltabileceğini ve ticaret savaşlarında önemli bir karşı hamle yapabileceğini gösteriyor” diyor.

DeepSeek, bu yeni modelini 6 milyon

© Ekonomim