ADİL DÜZEN NEDİR?
Bu kavramı çok duyuyoruz. Fakat gerçek manada bu düzenin ne olduğunu bilmiyoruz ve bugünkü dünyada da örneği yoktur. Adil Düzenin ne olduğunu ya da ne olmadığını öyle bir kaç sayfalık yazı ile anlatmak mümkün değildir. Ancak bu konuda bir fikir verebiliriz. Adil Düzen değince aslında aklımıza ilk başta "İslâm Düzeni gelmektedir. Öyle ise "İSLAM DÜZENİ NEDİR?" sorusuyla konuya girmeye başlayalım:
Her şeyden önce “İSLAM DÜZENİ” demek “kurallar düzeni” demektir. Bu düzende insanlar yöneticilerin emrinde olmazlar, kuralların emrinde olurlar. Kurallara uymayanlar hesabı yöneticilere vermezler, “hakimlere” verirler. Hukuk karşısında yöneticiler ile halk birdir, hatta hakimler de birdir. Çünkü hakimler aleyhine de hakimlere gidilebilmektedir. Ancak hakimlerin verdiği kararlar uygulanmaktadır. İslamiyet buna “şeriat ahkâmı” demektedir. Batılılar ise buna “hukuk düzeni” diyorlar. Hukuk düzeninin yani şeriat ahkâmının dört dayanağı vardır. Bu dört direk olmazsa “hukuk düzeni” olmaz, “ahkâm şeriatı” oluşmaz.
Şeriat demek/Hukuk düzeni demektir. Bütün hukuk kuralları Yüce Rabbimizin ayetlerine dayandırılmaktadır. Peygamberimiz (SAV)' in uygulamaları esas alınmaktadır. İlahi talimatlar doğrultusunda hukuk sistemi oluşturulur. Aralarındaki ihtilafları çözmek için Nisa Suresi 59. Ayet-i Kerime'yi esas alırlar. Allah Teâlâ; "Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin, sizden olan ülü’l-emre de. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz -Allah’a ve âhirete gerçekten inanıyorsanız- onu, Allah’a ve peygambere götürün. Bu, elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir" buyurmaktadır
İslâm /Barış düzenidir. Aynı topraklarda yaşayanlar, dinleri ve ırkları ne olursa olsun, barış içinde yaşarlar. Çıkan nizaları “hakimler” yoluyla çözerler. Topraklarını korumak için ortak ordu oluştururlar. Bu orduya isteyenler bedenleri ile katılırlar, isteyenler bedelle katılırlar. Hakimlerin verdikleri kararları uygulamada ordu teminattır. Hakimler için kanun ayetlerdir, hadisler yönetmeliklerdir.
Adil ekonomik düzendir. Bu düzen de özel mülkiyetle ve faizsiz kredi ile sağlanmaktadır. Tekellere ve sömürüye karşı ekonomik ve hukuki tedbirler alınır. Faizsiz kredi konur. Sermayeden yılda kırkta bir vergi alınır. Bu suretle tekel oluşması önlenir. Fiyatlara ve ücretlere müdahale edilmez. Krediler, resmi fiyat ve ücret üzerinden faizsiz ve icrasız verilir. Batılılar buna “liberal ekonomi” diyorlar.
Hak düzenidir. Yeryüzü insanlığındır. Çalışmayan veya çalışamayanların da yaşama hakları vardır, bunlar hakları olan kira paylarından geçinirler. Aidatsız ve primsiz sigortalanırlar. Batılılar buna........
© Denge
