menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

"SİYASET YAPMA" DEMEK NE DEMEK?

3 0
04.03.2025

10 Nisan 1928 tarihinde devletin bütün dinlere eşit mesafede olmasını sağlamak gerekçesiyle, 1924 Anayasasında yer alan “devletin dini İslâmdır” ibaresi kaldırılmış ve laik hukuk devleti yolunda ilk adım atılmıştır.

Lâiklik, Devlet ve din işlerinin tam ayrımı, 5 Şubat 1937 tarihinde Türk Anayasasına dahil edilerek laiklik devrimi adı altında anayasal gelişimini kazandı.

Anayasanın 1.ve 2. Maddeleri şöyledir:
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Lâiklik ile ilgili yazılan binlerce kitap var. Orada yazılıp çizilen cümleleri burada tekrar etmeyeceğim. Baştaki bilgileri bir hatırlatma olarak buraya aldım..Daha önce "Lâiklik" bir din midir?" sorusu üzerinde bir "deneme" yazısı yazmıştım. Kitaplarımda o deneme yazısı yer almaktadır.

Din, dünya ve ahiret sistemini düzenleyen ilkelerin ve inançların bütünüdür. Dünya işlerini kurgularken dayandığın prensipler, ruh, felsefe, argüman, akıl... ne ise o senin dinin olur. Sonuçta lâikçilerin de inandığı bir Tanrıları vardır.

Sözü fazla uzatmadan meselemize dönelim. Sosyal medyada whatsap üzerinden gruplar oluşturuluyor. Bazı grupların içinde yer almaktayım. Onlarca arkadaşla oralarda selâmlaşıyoruz. Konuşmalarımız ve yazışmalarımız sınırlıdır. Kendini rahat ifade edemiyorsun. Memleketin herhangi bir yerinde olumsuz bir olay olsa paylaşamıyorsunuz. Olumlu ya da olumsuz görüş bildiremiyorsunuz. Hemen şucu-bucu ilân edilerek saf dışı kalmanız istenmektedir.

Her ortamda durum aynen de böyledir. Yöneticileri makul çerçeve içinde eleştiremezsiniz. Konuşursanız toplum bu konuda tepkili, sanki konuşmamaya yeminli, ağzı........

© Denge