İlerici ekonomi ve ilerici kapitalizm
GEÇEN hafta Progressive Economy Forum (PEF) tarafından düzenlenen bir günlük bir konferansa katıldım. PEF, Corbyn-McDonnell ikilisi İngiliz İşçi Partisi'nin başındayken onlara danışmanlık yapan İngiliz solcu bir ekonomik düşünce kuruluşudur. PEF'in amacı "Birleşik Krallık için yeni bir makroekonomik program geliştirmek üzere seçkin ekonomist ve akademisyenlerden oluşan bir konseyi bir araya getirmektir." PEF konseyi "çevresel bozulma, ekonomik güvensizlik, sosyal ve ekonomik eşitsizlikler ve teknolojik değişim gibi modern zorlukları ele alan makro-ekonomik politikaları geliştirmek ve ilerici politika yapıcılarla birlikte çalışarak ve halkın ekonomi anlayışını geliştirerek bu politikaların uygulanmasını teşvik etmek" istiyor. Misyon bildirgesinde bulabildiğim tek spesifik politika önerisi, PEF'in "kemer sıkmaya ve neoliberalizmin mevcut ideolojisi ve anlatısına karşı çıktığı, kemer sıkmaya son vermek ve kemer sıkmanın bir daha asla bir ekonomi politikası aracı olarak kullanılmamasını sağlamak için kampanya yürüttüğü" idi.
Eski avukat Patrick Allen PEF'in kurucusu, başkanı ve ana fon sağlayıcısıdır. PEF'in görevini "ülkedeki en iyi ilerici ekonomistleri ve benzer düşünen akademisyenleri bir araya getirerek ilerici politikacılarla birlikte neo-liberalizmin başarısızlığını, kemer sıkmanın faydasızlığını göstermek ve yoksulluktan arınmış, istikrarlı, eşitlikçi, yeşil, sürdürülebilir bir ekonomiye ulaşmak için Keynesyen esinli güvenilir politikalar sunmak" olarak görüyor.
Keynesyen ekonomiden özellikle bahsedilmesi, PEF'in nereden geldiğini tanımlamaktadır. Bu “ilerici” iktisattır, sosyalist iktisat değil ve kesinlikle Marksist iktisat da değildir. PEF'in “Trump Çağında Ekonomi Politikası” başlıklı konferansına katılan çok sayıda seçkin konuşmacı da bunu açıkça ortaya koymuştur. Tüm konuşmacılar tanınmış Keynesyen ya da post-Keynesyen iktisatçılardı. Marksizmin tek esintisi, Yanis Varoufakis'in Yunanistan'daki evinden konferansın açılışını yaptığı önceden kaydedilmiş bir videodan geldi. Yunanistan'ın 2014-15 borç krizi sırasında solcu Syriza hükümetinin eski Maliye Bakanı olan Varoufakis, bir zamanlar kendi deyimiyle “dengesiz bir Marksist.”
Kısa konuşmasında, kapitalizmdeki fay hatlarının ticaret ve sermaye akışlarındaki küresel dengesizliklerden ve Amerikan emperyalizminin, üretilen her şeyin tüketicisi olan “küresel minotor” olarak hegemonik konumunu sürdürmeye çalışırken parçalanmasından kaynaklandığı yönündeki iyi bilinen tezini özetledi. Varoufakis ayrıca bildiğimiz kapitalizmin artık “öldüğü” ve yerini kapitalizmin geri kalanından “bulut rantı” elde eden ve........
© Aydınlık
