AB Türkiye stratejisini neden değiştirdi?
Yayınlan her AB bildirisinde Türkiye’ye getirilen eleştirilerin dozu azaltılıyordu. Ekim ayında yayınlanan bildiride ilk kez Türkiye eleştirilmedi. Bu gelişmeler Yunanistan’ın yoğun muhalefetine rağmen gerçekleşti. Süreç daha önce başladığından, değişim, Suriye devrimiyle açıklanamaz. Ama Suriye devriminin Türkiye’nin pozisyonunu daha da güçlendirdiği muhakkak.
AB, Fransa ve Almanya’nın öncülüğünde, İkinci Dünya Savaşından sıfırı tüketmiş olarak çıkan Avrupa’yı birleştirerek ABD ve SSCB’den sonra üçüncü süper güç yapmak niyetiyle kuruldu. Avrupa birleşti. Üye ülkeler kalkındı. Avrupa halkları hem özgürleşti hem de refaha ulaştı yani çok şey başarıldı ama süper güç olunamadı. SSCB yıkıldı. Elli yıl önce son derece geri kalmış, her yıl milyonlarca vatandaşı açlıktan ölen Çin süper güç oluyor ama Avrupa olamıyor. Bırakın süper güç olmayı sürekli güç kaybediyor.
AB’de ‘’nerede yanlış yapıyoruz?’’ sorgulamaları Trump’ın ilk döneminde yaptığı konuşmalar ve uyguladığı politikalar üzerine başladı. Trump’ın ‘’NATO’dan çekilebiliriz’’ ifadesi Avrupa’ya meydan okumaydı. ‘’Sizi Rusya karşısında yalnız bırakırım’’ demekti. ‘’Bütçelerinizin en az %2’sini savunma harcamalarına ayırmazsanız ABD yükümlülüklerini yerine getirmez’’ cümlesiyle tehdidin ciddi olduğu vurgulanıyordu.
Birliğin liderlerinden olan İngiltere’nin AB’den ayrılması Avrupa’yı şok etti. İngiltere AB’nin askeri olarak en güçlü üyesiydi. Dünyanın iki finans merkezinden biriydi. Nükleer silah sahibiydi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması AB’nin sorgulamalarını derinleştirmesine neden oldu. Rusya’nın sanılandan çok zayıf olduğu kısa sürede ortaya çıksa da Avrupa birleştiğinde dahi Rusya’dan mukayese dahi edilmeyecek kadar........
© Analiz
