menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Gelin Eber Gölü'nü Bir De Benden Dinleyin

14 2
24.02.2025

“Anlamaya başlamanın ilk işaretlerinden biri ölme isteğidir.” Franz Kafka

Kamuoyunda zaman zaman Eber Gölümüzle ilgili farkındalıklar duyarsınız, bunlar suni sloganlar olarak gündeme gelirler ve biterler. Genelde seçim dönemlerinde herkes Eber’i kurtarmaya çalışır. Aslında bilseler Eber bir yaşamdır, çocukları ve yaşattıkları vardır. Ama bunları anlamak, anlayabilmek ve sorunları çözmek öyle çok kolay değildir. Hele hele Eber’e gitmekle, önünde bir iki resim vermekle ya da birkaç göl sakiniyle konuşmakla Eber’i anlamak da olmaz. Eğer öyle olsaydı, 48 yaşımdayım, emin olun şimdiye kadar bu problem çoktan çözülmüş olurdu. İsterseniz şimdi gelin Eber’i bir de benden dinleyin, belki daha iyi anlarsınız ve çözümler üretirsiniz. Eğer proje istiyorsanız, anlattıklarımızdan sadece bir değil birçok proje de üretebilirsiniz. Benim şahsi olarak hiçbir beklentim yok. Yeter ki bir şey yapın, Einstein’ın dediği gibi sadece kıpırdaya bile, bilirsiniz. Emin olun çok dua ederim.

Ben, Bolvadin ilçesinin Ağılönü mahallesindenim. Bu bilgiyi şundan dolayı veriyorum. Bu mahalle insanlarımızın birçoğu için Eber gölümüz yaşam yeridir, geçim kaynağıdır. Ben de rahmetli babamla birçok kez göle gittim ve oradaki ekosistemi yaşadım ve hayatıma etkilerini hissettim. Dolayısıyla Eber, benim için özeldir, ailemdir ve hassas noktamdır.

Eber’e ulaşmak için Bolvadin, Çay ve Sultandağı havzaları kullanılır. Örneğin Bolvadin’den Eber’e ulaşmada çok daha farklı bir çeşitliliği görürsünüz. Çocukluğumda Eber’e ve oradaki tarlalara, ülkenin gelişim ve ekonomik durumuna bağlı sığır arabaları, at arabaları, traktör, bisiklet, motosiklet, otomobillerle ve yaya olarak da çok gittim (son 30 yıl da çok şey değişti). Bildiğiniz gibi Afyonkarahisar ilimiz, Türkiye’de merkez dışındaki nüfusunun en çok olduğu il’dir. Bu durum birbirine yakın ama farklılıklarda gösteren birçok köy ve kasabayı tanımayı gerektirir. Eber havzasında birçok mahalle, köy ve kasaba vardır. Örneğin Bolvadin Ağılönü mahallesi (en büyük mahalledir) sakinlerinin birçoğu için göl yaşam yeridir. Ardından Dipeveler, Dereköy, Ortaköy ve Büyükkarabağ yerleşim yerleri de burayı etkiler ve etkilenir. Özellikle Eber’e giderken geniş meralar, verimli tarlalar, çiftlikler ve ağıllar sizleri karşılar. Son dönemlerde buralarda seracılık faaliyetleri de oldukça gelişmiştir. Sonuçta Eber gölü, sadece bir göl değildir. Binlerce insanın yılın belli zamanlarında değişik amaçlarla ziyaret ettiği farklılıklar yeridir. Örneğin yazın gölcüler için hasat dönemi; kışın avcılar için macera (av için ziyaret eden çok ünlü isimleri görebilirsiniz) yeri; binlerce hayvan için de kuluçka ve doğal yaşam alanıdır. Sadece Eber’deki Flamingoların göçünü izlerken kendinizden geçebilir; Sultandağı manzarasıyla bütünleşen fotoğraflarınızla sosyal medyayı etkileyebilirsiniz. Kaymağın lezzeti ve özü Manda’ların yaşam alanları için de burası önemlidir. Kaymak diyarı ifadesi buradan gelir, halk arasında eskiden Dombey ya da Camız olarak ifade edilen Mandalar bu alanlarda otlarlardı. Bolvadin Kaymak Şenliğinin adı; Çay Vişne Şenliğinin özü ve Sultandağı Kiraz Festivalinin de tadı bu gölden doğal olarak etkilenir. Çünkü gölün klima ve ekosistemi tüm bu lezzetlerin kaynağıdır. Dolayısıyla Eber’i anlayabilmek için bu Habitat’ı çok iyi özümsemelisiniz.

Eber, Orta Anadolu havzasında yüzey alanı yaklaşık 150 km2’lik bir alanına sahip, çöküntü gölü olarak da ifade edilir. Akarçay havzası, göl için hayatidir. Bu havza kapalı bir havzadır. Şöyle ki Akarçay, Sincanlı Ahır dağlarından doğar ve doğuya doğru akarak Eber’e kadar gelir. Eber gölü ile Akşehir gölü, birbiriyle bağlantılı bir göldür. Eber’deki fazla sular, Akşehir gölünü devrolur. Akşehir gölünün ise çıkış havzası olmadığından, Afyon Akarçay havzası aslında kapalı bir havzadır. Bunun yanında Eber Gölünde “kopak adı verilen yüzen adalar” da görebilirsiniz ki bu yapı, Eber Gölünü diğer göllerden farklılaştırır. Bu adalar üzerinde gölcülerin yaşam yerleri olan ve yaz-kış kullanılan odun ve kamışlardan yapılan “çerge”ler vardır. Sonuçta suların nihai noktası Eber ve Akşehir gölleri olduğundan bu bölge doğal bir ekosistem oluşturur. Özellikle balık ve kuş türleri açısından burada inanılmaz bir zenginlik vardır. Göller genellikle balıklar için kalıcı........

© Afyon Postası