MSB’nin 'Ajan' meselesi
Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin resmi bölümünden sonra kendi aralarında kılıç çatarak mevzuattan çıkarılan Subay Andı’nı okudukları ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” dedikleri için “disiplinsizlik suçlamasıyla TSK’dan ihraç edilen teğmenlerin, bu işlemin iptali talebiyle açtıkları davada Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı savunmada ilginç bir ifade yer aldı ve tartışıldı.
MSB’nin İdare Mahkemesi’ne gönderdiği savunmada yer alan o ifade şöyleydi:
“TSK’nin hizmetini aksatan, idari mekanizmasına ve üstlenmiş olduğu kamu hizmetinin yürütülmesine zarar veren ajanlarını bünyesi dışına çıkarması doğaldır.”
“Ajan” ifadesi, biz gibi, 27 yıl boyunca Hürriyet’te ağırlıklı olarak dış politika, savunma ve güvenlik konularında yazan deneyimli gazeteci Uğur Ergan’ın da dikkatini çekti. Ergan, Gazete Pencere’deki köşesinde, “‘Ajan’ denilince her normal insanın aklına ne geliyorsa, sizin de aklınıza o gelmez mi? Yani casus.” tespitini yaptıktan sonra Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğündeki “ajan” kelimesinin karşılıklarını aktarıp Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den, teğmenler için bu ifadenin neden kullanıldığını açıklamasını istedi.
Aynı gün MSB’nin haftalık basın brifingi vardı. Sözcü Tuğamiral Zeki Aktürk’ün düzenlediği bilgilendirme toplantısında “ajan” kelimesine Bakanlık kaynakları açıklık getirdi. “Teğmenlerle ilgili basına yansıyan dezenformasyon” başlıklı açıklamada şöyle denildi:
“MSB savunmasında ‘ajan’ kelimesinin kullanılmasına ilişkin, bahsi geçen ifade “idare ajanı” terimi olup, devlet tüzel kişiliği veya diğer yönetim idareleri adına kamusal faaliyetleri yürüten kamu görevlisine verilen isimdir. Memur, hakim, savcı, asker, akademisyen gibi diğer özel nitelikli kamu görevlilerini de kapsar. Bu tabir kamu görevi icra edenler için literatürde sıklıkla kullanılan hukuki bir terimdir.”
Bunun üzerine Uğur Ergan’da ikinci bir yazı kaleme alıp, “Açıklama istemenin neresi ‘dezenformasyon?” diye sorarak şunları kaydetti:
“Yani ‘Teğmenler için bilinen anlamda casus denilmedi, TSK personeli olmaları kastedildi.’ denilmek isteniyor... O zaman savunmanızda ‘idare ajanı’ ifadesini kullanıp bunun ne anlama geldiğini yazsaydınız. ‘İdare Ajanı (TSK Personeli)’ yeterli olurdu. 86 milyon, teğmenlerin sadece ‘Mustafa Kemal’in askerleri’ dedikleri için Saray’dan gelen talimatla MSB’den ihraç edildiğini biliyor. Kusura bakmayın ama kamuoyu teğmenler konusunda bakanlığınıza ve Bakan Yaşar Güler’e tepkili ve öfkeli. Bu nedenle kamuoyu teğmenlerle ilgili her gelişmeyi........© 12punto
