Normalde yer yerinden oynamalıydı, yaprak bile kıpırdamadı
Hakimler Savcılar Kurulu’nun ne kadar önemli bir kurum olduğunu anlatmaya gerek var mı?
Türkiye’deki bütün hakim ve savcıların göreve başlama, atama ve terfileri bu kurum tarafından yapılıyor. Aynı şekilde, kurum hakim ve savcılarla ilgili her türlü soruşturmayı da yürütüyor.
Türk yargı sisteminin kalbi burası. Burayı kontrol eden yargıyı da kontrol ediyor.
Öyle olduğu için de ben bildim bileli bu kurum siyasetin tartışma alanıdır.
1961 Anayasasıyla oluşturulan bu kurum için modern ve iyi niyetli bir yöntem geliştirilmişti: O zamanlar adı Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu olan kuruma üyeler yargının kendi içinde yaptığı seçimlerle geliyordu.
Sonra bu yöntem 1971’deki Anayasa değişikliğiyle değiştirildi, atama sistemi benimsendi. O zaman da “Hükümetin yargısı” tartışması başladı. 7 üyeli HSYK’da zaten Adalet Bakanı ve müsteşarı doğal üye olarak 2 kişiydi. Yanlarına iki kişi daha çektiklerinde 4-3’lük çoğunluk oluşturuyor, istedikleri kararları alabiliyorlardı.
Bu usul 2010’daki meşhur Anayasa değişikliği sırasında referandumla yeniden değiştirildi, bir kez daha seçim yöntemine dönüldü. Ama bu kez seçim iyi tasarlanmamıştı, birden bire gördük ki yargı içinde bir “FETÖ Partisi” var ve bu parti seçimi sildi süpürdü, o kadar ki hükümete bile üyelik düşmedi.
Bu sefer 2017’de usulü yeniden değiştirdik. 13 üyeli kurulda Adalet Bakanı ve Müsteşarı yine duruyor. 4 üyeyi Cumhurbaşkanı doğrudan seçiyor. 3 üye Yargıtay’dan, 1 üye Danıştay’dan geliyor. Kalan son 3 üyeyi ise Meclis belirliyor.
Görüyorsunuz Cumhurbaşkanı kurulun 6 üyesini doğrudan kendisi atıyor zaten. Dolayısıyla yürütme erki HSK’ya zaten büyük ölçüde hakim. Yargıtay ve Danıştay’dan gelen üyeler siyasi görüşleriyle öne çıkmasalar dahi o seviyede uzlaşmalar şart. Hele son üç üye, Meclis’ten doğrudan siyasi otorite tarafından seçiliyor.
Yani zaten bir hayli eşitsiz, adaletsiz ve yargıyı yürütmenin emrine sokan bir sistem var.
Ama anlaşılan iktidar blokuna bu sistem bile yetmiyor. Bu hafta........
© 10 Haber
