23 Nisan: Meclisin 105’inci yılında seçimleri, yasakları tartışıyoruz
Ankara Valiliğinin 23 Nisan’da CHP’nin Meclis’ten Anıtkabir’e yürüyüş başvurusunu yasaklaması, geçen yıldan bu yıla hızla değişen siyasi iklimin bir parçası. 105 yıl ince iradesine sahip çıkan halkın bugün de sahip çıkacağı inancıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.
Ankara Valiliği, CHP’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, TBMM’nin kurulduğu Ulus’taki Birinci Meclis binasından Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarının bulunduğu Anıtkabir’e yapmak istediği yürüyüşe izin verilmediğini açıkladı. CHP lideri Özgür Özel de bu yasağı tanımayacaklarını söyleyerek bütün vatandaşları saat 17.00’de Birinci Meclis önünde toplanmaya çağırdı.
Valilik açıklamasında trafik sıkıntısı gerekçe gösteriliyor.
Asıl sıkıntıysa siyasi. 23 Nisan Bayramını İlk Meclisten Anıtkabir’e yürüyerek kutlamak ve böylelikle son aylarda Türkiye’deki çoğulcu demokrasinin aldığı hasarı da dile getirmek isteyen vatandaşları engelleme çabası.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Ankara Valisi Vasip Şahin’in ellerinde Türk bayraklarıyla Anıtkabir’e yürümek isteyen vatandaşları zorla dağıtması siyasi gerilimin tırmanmasına neden olabilir. Vali isterse hem trafiğin akması hem yürüyüşün yapılmasına izin verecek teknik önlemler alabilir.
Akla önceki cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in “Yollar yürümekle aşınmaz” sözü geliyor.
Bu 23 Nisan Bayramı sadece yasakların değil, Meclis’in 105’inci yılında seçimlerin, seçme ve seçilme hakkının dahi anlamsızlaştırılması tartışmaları gölgesinde kutlanıyor.
2024 yılının 23 Nisan bayramıyla bu yılın 23 Nisan’ı arasında siyasi atmosfer açısından ciddi farklar bulunuyor.
Geçtiğimiz yıl, 104’üncü yıla halkın oy gücünün ve seçimle gelenin seçimle gitmesi ilkesinin geçerli olduğunun hatırlandığı 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin getirdiği siyasi atmosferde gitmiştik.
AK Parti ve MHP, 2019’da yaptıkları gibi İstanbul’da CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun seçimi kazanmasına bu kez........
© yetkinreport.com
