menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Nükleer enerji geri dönerken Türkiye, Kazakistan ve küresel perspektif

16 0
08.03.2025

Rusya-Ukrayna savaşı, karbon salınımı ve yeni teknolojiler nükleer enerji konusunu yeniden öne çıkardı. Türkiye geri kalmamalı. Fotoğraf, Türkiye’deki ilk nükleer enerji santrali olacak, Rusya’nın Mersin-Akkuyu nükleer enerji santrali inşaatından.

Uzun yıllar boyunca Çernobil (1986) ve Fukuşima (2011) kazalarının gölgesinde kalan nükleer enerji, bugün enerji güvenliği, karbon nötr hedefleri ve fosil yakıt bağımlılığını azaltma çabaları doğrultusunda küresel gündemin üst sıralarında yer alıyor.
Özellikle şu gelişmeler, nükleer enerjiyi 21. yüzyılın temel enerji kaynaklarından biri haline getirme potansiyeline sahip:
• Avrupa’daki enerji krizi ve Rusya-Ukrayna savaşının derinleştirdiği doğal gaz bağımlılığı,
• Çin ve Hindistan’ın devasa nükleer yatırımları,
• Rusya’nın nükleer teknolojideki liderliği ve bu alandaki jeopolitik etkisi,
• Küçük Modüler Reaktörler (SMR) gibi yeni nesil teknolojiler.
Bugün dünya genelinde 440’tan fazla nükleer reaktör aktif olarak çalışırken, özellikle Çin ve Hindistan gibi hızla büyüyen ekonomiler yeni santraller inşa etmeye devam ediyor. Fransa, ABD, Rusya ve Çin küresel nükleer enerji sektöründe lider konumda bulunurken, Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye gibi yeni oyuncular da sahneye çıkıyor. Kazakistan ise dünyanın en büyük uranyum üreticisi olarak nükleer enerji ekosistemindeki rolünü güçlendirmeye çalışıyor.
Donald Trump da yeni dönemde “küresel enerji hükümranlığı” stratejisi çerçevesinde nükleer enerjiye daha fazla ağırlık veriyor.

Kazakistan, dünya uranyum üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını karşılayarak nükleer enerji ekosisteminde kritik bir rol oynuyor. Ayrıca, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) Düşük Zenginleştirilmiş Uranyum Bankası’na ev sahipliği yaparak, nükleer yakıt tedarikinde merkezi bir konumda bulunuyor.
Ancak Kazakistan şu ana kadar kendi topraklarında bir nükleer enerji santrali işletmedi. Şimdi ise Rusya, Çin ve Fransa ile iş birlikleri görüşülerek üç adet nükleer santral kurulması hedefleniyor.........

© yetkinreport.com