menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Diploma krizi, toplu gözaltılar, siyasette yeni hamleler ve sonuçları

8 0
19.03.2025

Siyasette başarı diplomayla mı ölçülmeli? Bugün İmamoğlu için engel gösterilen diploma konusu geçmişte Erdoğan için de tartışılmıştı.

Türkiye’de siyasi ve ekonomik gündem o kadar hızlı değişiyor ki, bu yazıya başladığımda henüz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşları gözaltına alınmamış, borsa ve döviz dalgalanmaları yaşanmamış, siyasi gerilim biraz daha tırmanmamıştı. Sadece kendi başına önemli bir hadise olan diploma iptali, İstanbul Üniversitesinin İmamoğlu’nun diplomasını iptali etmesi konuşuluyordu.
Ancak her yeni gün, tam da bizi de etkileme ihtimali yüksek olan dünyadaki köklü değişimlerin ortasında, belirsizliklerin arttığı, siyasi dengelerin sarsıldığı ve ülke içindeki dayanışma ihtiyacının daha da belirginleştiği bir atmosfer yaratıyor. Yaşanan son gelişmeler, ne yazık ki ülkeyi bir adım daha geriye götürmüş, siyaseti ve ekonomiyi daha kırılgan hale getirmiş gibi görünüyor.

Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasının, 31 yıl sonra KKTC’deki bir üniversiteden İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne yatay geçişinin hukuki olmadığı gerekçesiyle iptal edilmesi, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Ancak bu kararın zamanlaması ve arka planı, hukuki olmaktan çok siyasi bir manevra olarak değerlendiriliyor.
Anayasa’nın 101. maddesi, Cumhurbaşkanı adaylarının yükseköğrenim mezunu olmasını şart koşuyor. Fakat bugüne kadar sorgulanmayan bir mezuniyet durumunun şimdi tartışma konusu haline gelmesi, bu sürecin bir “siyasi bariyer” olarak kullanıldığı yorumlarına neden oluyor.
Londra’da bir düşünce kuruluşu toplantısında bu konu açıldığında, muhataplarıma, benzer tartışmaların yıllardır Recep Tayyip Erdoğan için de yapıldığını hatırlattım. 20 yılı aşkın süredir İstanbul Belediye Başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’nin siyasi kaderini belirleyen bir ismin diplomasının olup olmadığı gibi tartışmaların açılması ne kadar anlamlı?
Bu tartışma, aslında çok daha büyük bir meseleyi gündeme getiriyor: Türkiye’de eğitim, liyakat ve siyasi rekabet nasıl şekilleniyor?

Geçenlerde bir yorumcunun Fatih Altaylı ile ilgili olarak “onun üniversite diploması bile yok ki, hiç muhatap........

© yetkinreport.com