menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çarpıcı anket: Yüzde 70 Türkiye nükleer silah edinmeye başlamalı diyor

14 0
yesterday

Bölgede çatışlmaların artması sonrası yapılan anket sonuçlarına göre NATO’ya duyulan güvensizlikle nükleer silah edinme eğiliminin yüzde 70’lerde. Fotoğrafta (İncirlik Üssünde de depolanan) B-61 tipi nükleer bomba taşıyan bir ABD F-16 jeti görülüyor.

Yeni sonuçlanan bir anket çalışmasına göre toplumun yüzde 70’inden fazlası Türkiye’nin nükleer silah edinmesinden yana. Research Istanbul tarafından 1-5 Temmuz terihleri arasında (*) yürütülen anket çalışmasına göre “Türkiye nükleer silah yapmaya başlamalı mı?” sorusuna ankete katılanların yüzde 71’i “Evet” derken sadece yüzde 18 “Hayır” yanıtı verdi; yüzde 11’i de kararsız ya da bir fikri yok.
Aynı anket sonuçlarına göre toplumun yüzde 70’inden fazlası (yüzde 72) da Türkiye’ye bir saldırı olması halinde NATO’nun Türkiye’yi koruyacağına inanmıyor. Türkiye’nin yeterli hava savunma sistemine sahip olduğuna inananların oranı ise yüzde 50’nin altında kalıyor: yüzde 48.
Bu sonuçlarda Türkiye’nin etrafında giderek artan savaş, çatışma ve gerilim ortamının payı olduğu görülüyor. Resaarch Istanbul’un aboneleriyle paylaştığı bulgular, Türkiye toplumunda dış kaynaklı tehdit algısının ciddi bir güvenlik kaygısına dönüştüğünü ortaya koyuyor. Öyle ki bu kaygı, şimdiye dek kamuoyunda açıkça tartışılmayan bazı konuların yüksek sesle gündeme gelmesine neden oluyor.

Haziran ayı anket sonuçları, son aylarda öne çıkan bazı başlıkların tekrarlandığını gösteriyor. Toplum ekonomik sorunlar nedeniyle oldukça yorgun ve gergin bir ruh halinde. CHP mi, yoksa AKP mi birinci parti sorusuna gelince; standart sapmalar dikkate alındığında net birinciyi söylemek mümkün değil. Türkiye’nin şu an itibarıyla belirgin bir birinci partisi yok. Seçmenler hâlâ büyük ölçüde kararsız. Kürt meselesindeki yeni gelişmelerin de şu aşamada kamuoyuna güçlü bir yansıması görünmüyor. Lider beğenileri, toplumsal öncelikler ve diğer alanlarda da dramatik değişimler söz konusu değil.
Kısacası, mevcut “ilaçlar” toplumsal sorunlara çare olamıyor; ama “hasta” da henüz yeni bir ilacı denemeye hazır değil. Ancak dikkat çekici bir gelişme var ki, çoğu yorumcunun atladığı bir nokta: Toplum,........

© yetkinreport.com