menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Örgütlü cehâlet ve toplum mühendisliği

43 1
08.10.2024

Toplum mühendisliği; halkın davranışlarını, tutumlarını ve düşünme biçimlerini şekillendirme çabalarını ifade eden bir kavramdır.

Bazı insanlar bu kavramı duyduğunda, doğrudan olumsuz bir anlam yükleyebilirler ama her zaman kötü niyetli olmak zorunda değil.

Örneğin, bir devletin ekonomik politikaları bile toplumu belirli bir yöne çekmeye çalışabilir, bu toplumsal mühendisliğin bir formudur.

Burada dikkat etmemiz gereken, toplum mühendisliğinin hangi amaca hizmet ettiğidir. Eğitim seviyesi düşük olan, sorgulamayan kitleler, toplumsal mühendislik çalışmalarına daha açık hâle gelirler. Çünkü eğitimsizlik, insanları manipülasyona açık hâle getirir.

Halkın büyük bir kısmının eğitimsiz olduğunu düşünün. Devletin ya da bir grubun, halkın düşünce biçimini şekillendirmesi çok daha kolay olacaktır. Tarih boyunca da böyle olmuştur.

Platon'un ünlü “Devlet” adlı eserini ele alalım. Platon, halkın eğitimsiz olmasının, demokrasinin en büyük tehlikesi olduğunu vurgulamıştır. Çünkü eğitimsiz bir toplum, kendi kendini yönetme yetisine sahip değildir. Demagoglar ortaya çıkarlar, halkın hoşuna gidecek şeyler söylerler ve kitlelerin desteğini kazanırlar. Ama çoğu zaman halkın çıkarını gözetmez, kendi çıkarları doğrultusunda hareket ederler.

Günümüze uyarlarsak.

Medya, sosyal medya ve hatta eğitim sistemleri, toplum mühendisliğinin araçları hâline gelmiştir. Özellikle eğitimsiz kitleleri manipüle etmek için kullanılan yöntemler oldukça dikkat çekicidir.

Toplum mühendisliği dediğimizde, sadece devletin değil, özel grupların da bu süreçte yer aldığını görüyoruz.

Medya örneğini düşünün. Gazeteler, televizyonlar, sosyal medya platformları, aslında hepsi birer araçtır. Halkın doğru bilgiye erişmesini sağlamak yerine onları belirli bir ideolojiye yönlendirmek amacıyla kullanılırsa; o zaman toplum mühendisliği devreye girmiş demektir.

Nazi Almanyası dönemini hatırlayın. Propaganda Bakanı Joseph Goebbels, toplumu nasıl manipüle etti?

Halkı, Nazi rejiminin doğru olduğuna inandırmak için medya araçlarını sonuna kadar kullandı. Basit, akılda kalıcı sloganlar, sürekli tekrar edilen büyük yalanlar… Bir süre sonra halk, bu yalanlara inanmaya başladı.

Goebbels’in söylediği bir şey var ki çok önemli: “Yeterince büyük bir yalan söylerseniz ve onu sürekli tekrar ederseniz, insanlar ona inanmaya başlarlar.” Toplum mühendisliğinin en temel noktalarından........

© Yeniçağ


Get it on Google Play