menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İnanç ve Propaganda

28 1
15.10.2024

Bir zamanlar, güzel ve bereketli topraklarda yaşayan bir halk vardı. Dağlarla çevrili, göllerle süslenmiş bir ülkede, binlerce yıldır barış ve huzur içinde yaşardı. Kendi gelenekleri, kendi inançları ve kendi kültürleri vardı.

Bir gün, bu halkın kaderi, dışarıdan gelen bir kralın yönetime gelmesiyle değişti.

Kral, güçlüydü, zengindi ve hırs doluydu. Ama halkı yönetmek o kadar da kolay değildi. Çünkü insanlar, kendi değerlerine sıkı sıkıya bağlıydı ve dışarıdan gelen birine boyun eğmek istemiyordu.

Kral, halkın direncini fark ettiğinde, onları boyun eğdirmenin yollarını aramaya başladı. Zorla, baskıyla veya şiddetle halkı kontrol edebileceğini düşündü ama bu yöntemlerin sonuç vermeyeceğini kısa sürede anladı. Halkın savaşçıları cesur, kadınları bilge ve yaşlıları deneyim doluydu.

Kral bir akıl hocasına danışmaya karar verdi. Akıl hocası, krallığın en zeki ve en kurnaz adamı olarak biliniyordu. İnsan zihnini ve kitleleri yönlendirme sanatını derinlemesine biliyordu.

Kral, ona şöyle sordu:

“Bu halkı nasıl boyun eğdirebilirim? Şiddetle veya baskıyla üzerlerine gittiğimde, sadece daha çok direniş görüyorum. İnsanları kontrol altına almak istiyorum, ama onların iradesini nasıl kırarım?”

Akıl hocası gülümsedi ve sessizce bir adım öne çıkarak, kralın kulağına fısıldadı:

“Halkı şiddetle değil, inançlarıyla kontrol edeceksin. İnsanlar en çok neye inanırlarsa, ona boyun eğerler. Halk, derin bir inanç sistemiyle yaşıyor. Onları kendi inançlarına karşı kışkırtacağız. Dini kullanarak, onları birbirlerine düşüreceğiz. Böylece kendi içinde zayıflayan halk, senin ellerinde birer kuklaya dönüşecek.”

Kral, bu fikri hemen benimsemedi. Dini kullanmak, ona riskli bir yol gibi görünüyordu. Akıl hocası, kralı ikna etmekte ustaydı. Halkın inançlarına saygı gösteriyormuş gibi yaparken, aslında onların bu inançlarını kendi çıkarlarına nasıl kullanacağını detaylıca anlattı.

“Bak,” dedi akıl hocası, “Din, insanları bir arada tutan en güçlü bağdır. Bu bağı zayıflatıp kendi lehimize çevirdiğimizde, halkın kendine güveni sarsılır. Onların inanç liderlerini yanımıza çekebilirsek, halkı da kontrol edebiliriz.”

Kral, akıl hocasının tavsiyesini uygulamaya karar verdi.

Öncelikle, halkın inanç liderlerini etkilemeye çalıştı. Bazılarına büyük hediyeler, bazılarına önemli görevler verdi. Onları, halkın gözünde daha önemli yerlere yükseltti. Dışarıdan bakıldığında, kral bu liderlerle iş birliği yapıyor gibi görünüyordu. Perde arkasında, her şey........

© Yeniçağ


Get it on Google Play