menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kalkınmada yerel yönetimlerin önemi

38 0
05.02.2025

2016 da başlayan sıkı yönetim ve 2018 de başlayan başkanlık sisteminden sonra, demokraside, hukukun üstünlüğünde çok kan kaybettik. Devletin kurumsal yapısı bozuldu. 2018 ve 2021 de TL krizi yaşadık. Bugünde krizden çıkmış değiliz.

Devlette, merkezi devletin yerel yönetimlere sübjektif müdahalesi, yerel yönetimler üstünde vesayet uygulaması ve yerel yönetimlerde imar yetkisine keyfi müdahale ile TOKİ gibi kuruluşlara da aynı yetkinin verilmesi, kurumsal devlet yapısını bozdu.

Şimdi de Cumhur ittifakından olmayan belediyelerde her gün teftiş var. Belediyeler iş yapamıyor. Kayyum atanan bir belediyenin halkın yararına iş yapma olanağı da sınırlıdır. Dahası belediye başkanları ne dese, ne yapsa yargıya gidiyor.

Yerel yönetimler her türlü demokratik rejimin temellerinden birisidir. Zira Vatandaşların yönetime katılma hakkının en doğru ve etkili kullanım alanı yerel yönetimlerdir. Ayrıca, seçmenin hizmetleri doğrudan, görerek ve kullanarak denetleme imkanı vardır.

Yerel yönetimler, bölgenin ihtiyaçlarını daha yakından bilir.

Yerel altyapı projelerini, yollar, su temini, kanalizasyon, ulaştırma gibi hizmetleri ihtiyaca göre daha kolay yönlendirir ve doğrudan halkın gözü önünde yapıldığı için de halkın doğrudan denetimi vardır.

Yerel girişimciliğe, bölge veya havza ihtiyaçlarına göre daha etkin destek sağlar.

Yerel yönetimler ihtiyaca göre, bölgenin özelliğine cevap veren altyapı hizmetleri konusunda daha kolay uzmanlaşır. Yatırım ve hizmet projelerini bölgenin........

© Yeniçağ