menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Demokrasi ekmek su kadar gereklidir

54 13
22.01.2025

5 adet kamuoyu araştırma şirketinin ayrı ayrı yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, halkın yüzde 70’ten fazlası ‘’demokrasi en ideal yönetim sistemidir‘’ diyor. Bunu dünkü yazımda detaylı yazmıştım.

Sandıkta kazanmak için siyasi iktidarların halkın tercihlerini dikkate almaları gerekir.

Ümit Özdağ’ın soruşturma sonucu tutuklanması ve Ekrem İmamoğlu’na soruşturma açılması, hukuki bir uygulama mı, yoksa demokratik bir yanlış mı?

Sayın cumhurbaşkanının konuşmasından, Ekrem İmamoğlu ile ilgili yeni bir soruşturma açılacağını herkes tahmin ediyordu.

Sayın cumhurbaşkanının bu tür olaylardan önce konuşması, ip ucu vermesi, ister istemez, söz konusu olaylara hukuki açıdan daha fazla demokrasi açısından bakmamıza neden oluyor.

Bir ülkede sürdürülebilir iktisadi ve sosyal kalkınmanın, sosyal barışın, toplumsal refahın alt yapısı demokrasidir. Demokrasi yoksa zaten yargı bağımsızlığı da olmaz.

Söz gelimi Çin’de demokrasi olmadığı için, iktisadi kalkınmasını tamamlaması ve gelişmiş ülke olması mümkün değildir.

Sovyetler Birliğinde, demokrasi olmadığı ve parti ve lider diktatoryası olduğu için sosyalist sistem 70 yıl sonra çöktü.

Venezuela dünyanın en yüksek petrol rezervlerine sahiptir. Ama bir otobüs şoförü olan Madura’nın otokratik yönetimi nedeniyle halk 2013 yılından beri ciddi sosyal ve ekonomik sorunlar yaşıyor.

Hiper enflasyon var. Halk ilaç bulamıyor. Kitlesel göç yaşanıyor. 3 milyon kişi yurt dışına göçtü. Kamuda yolsuzluk had safhadadır. Eğitim sistemi çöktü. Elektrik ve su sürekli kesiliyor.

İran’da hiç demokrasi olmadı. Ancak şah döneminde devlet batı yanlısı ve laik bir devletti. Fert Başına GSYH 1960 yılında 250 dolar iken şah döneminde 1976 yılında 7620 dolara yükseldi. Sonra ülke 1980 yılında otokrasi ve şeriata geçti.........

© Yeniçağ