menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“Kurucu anayasa” ne zaman yapılır?

201 59
11.06.2025

Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan’dan “kurucu önder” diye bahsettiği konuşmasında “yeni anayasa” çağrısı yaptı ve bayramdan sonra konuyla ilgili olarak Meclis'in “önemli bir görev” üstlenmesini istedi.

Bahçeli, “Darbeler anayasası yok edilmeli, milli iradeye dayalı, siyasi partilerin hepsinin düşüncesi alınarak bir kurucu anayasa anlayışı içerisinde yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu kabullenilmelidir.” dedi.

Bahçeli, daha önce de “Gerçekten her şeyin bir vakti vardır. O vakit hızla yaklaşmaktadır. O vakit Türkiye Yüzyılıyla simgelenmekte, yeni bir milli kimlik ve kardeşlik asrıyla tebarüz etmektedir” demişti.

Kısacası, Bahçeli artık Türkiye Cumhuriyeti devletinin temellerinin değiştirilme vaktinin geldiğini söylemektedir.

***

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk’tür, kurucu anayasası, Cumhuriyetin ilanından sonra kabul edilen 1924 Anayasası’dır. Milli kimlik ise Türk kimliğidir.

Kurucu anayasadan sonra 27 Mayıs 1960’dan ve 12 Eylül 1980’den sonra da kurucu meclisler kurulmuş ve yeni anayasalar yapılmış ama bu meclislerde yeni bir milli kimlik arayan olmamıştır. Bu iki anayasada da kurucu iradeye dokunulmamıştır.

***

Şimdi Bahçeli’nin “yeni bir milli kimlik” ve yeni bir “kurucu önder” ile istediği, yeni bir devlettir.

Bu isteğin,........

© Yeniçağ