menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Marks’tan Pikachu’ya genç devrimciler

2 0
yesterday

“Hasta tutsaklar serbest bırakılsın.”

Devrimci, anlam olarak yapısal her türden sistemi köklü değişime zorlamak ve bunun yöntemlerini oluşturup gerekli yürütmeyi yapan ya da bu yürütmede yer alan militanlar denilirse, sanırım yanlış olmaz. Siyasal literatüre giriş Marks’tan başlatılsa da, toplumsal değişimi yapan önemli şahıs (anti devrimci meşhur şahıslar kast edilmiyor) ya da topluluklar, yöntem gereği devrim yapmış sayılır. Bunun tarihî aslında ilk yerleşik toplumdan önce klanlara kadar uzanır. Klanın, bir şekilde kabile yapısına kavuşmuş olması devrimler ile yol aldıklarının kanıtıdır. Bu bağlamda devrim Marks’tan sonra profesyonelleşmiş ise de toplumsal değişimin tüm zamanlarında yaşanmış bir değişimdir.

Devrimcilerin Marks sonrası daha örgütlü olduğu varsayılıyor. Ancak Braudel’in tespiti ile; “uzun süre” oluşumunda büyük zihniyet değişimlerini de beraberinde getirmiştir.

Örgütlü toplum istekleri ile devletli toplumun karşısına çıkarken en büyük adımı atmış oluyor. Devletin ondan aldığını geri almaya başladığı zaman, devrimler başlamış sayılır. Fakat bu sürede bazı sessiz değişimler de meydana gelir.........

© Yeni Yaşam