menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hayvan lobisinin ipliği pazarda

119 21
14.01.2025

Önce durum tespitiyle başlayayım. Türkiye’nin hayvan varlığı 20 milyona yakını büyükbaş, 59 milyona yakını küçükbaş olmak üzere 80 milyona dayandı. Bu istatistik, Türkiye’yi canlı hayvan stoku bakımından AB ülkelerinin tamamının önüne geçiriyor. Üstelik biliyorsunuz, canlı hayvan ve karkas et ithalatı da yaklaşık 10 yıldır belirli kurallara tabi olacak şekilde serbest ülkemizde.

O halde soru şu: An itibarıyla ESK’de ve bazı marketlerde 300 liradan 450 liraya kadar alınabilen kıyma niçin bazı yerlerde 600 lirayı buluyor? Ve en önemli soru, bu işte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir suçu, bir tedbirsizliği, bir hatası var mı?

Bu soruların cevaplarını elimden geldiği kadarıyla basitleştirerek cevaplamaya çalışayım. Canlı hayvan ithalinin serbest bırakıldığı 2014’ten 2024’e kadar, belki biliyorsunuzdur, bu ithalat hakkı ülkemizdeki bazı besicilere verilmişti. Bu besiciler hem kendi kombinalarına hem de ithalat hakkı ya da şansı olmayan küçük besicilere lazım olan hayvanı Brezilya gibi, Uruguay gibi canlı hayvan üreten ülkelerden satın alıyorlardı. Karkas et de genelde Balkan coğrafyasından geliyordu.

Şunun adını doğru düzgün koyalım. Bu sistemle üç-dört tane büyük besici daha da büyürken aile işletmeleri, küçük üreticiler daha da küçülüyordu.

Tekelleşmek, biliyorsunuz bir malın değerinin olması gerekenden daha yukarıda tutulmasını sağlayan en önemli yöntem. Tekelseniz fiyatı siz belirlersiniz. Hele fiyatını belirlediğiniz şey temel tüketim listesinde bir ürünse vay........

© Yeni Şafak