Siyasi savrulma: Guaido neydi, ne oldu?
Venezuela’nın Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde kendisini “geçici devlet başkanı” ilan ettiğinde arkasına Amerika ve Avrupa’yı almıştı. Ocak 2019’du.
Halka kendisini destekleme çağrısı yapan Guaido’nun sözleri şöyleydi: “Biliyoruz ki bu tek kişilik bir iş değil ve sonuçları olacak. Yorulacak mıyız? Hayır. Demokrasiye, özgürlüğe ulaşana kadar direneceğiz.”
Guaido’yu devlet başkanı olarak ilk tanıyan da dönemin ABD Başkanı Donald Trump olmuştu. Bölge ülkelerinin liderleri de hemen harekete geçip Trump’ın arkasına tespih tanesi gibi dizilmişlerdi. Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala devletleri Guaido’yu Venezuela’nın “geçici başkanı” olarak tanımışlardı.
Ve İsrail… Guaido, ilan ettiği geçici devlet başkanlığını tanıyan İsrail’e ve Netanyahu’ya özel teşekkürler ediyordu. Çünkü, Venezuela ile arasında politik ve diplomatik ilişkiler 2013’te ölen Devlet Başkanı Hugo Chavez tarafından koparılmıştı.
Dünya siyasetinde yeni bir darbe girişimi modeli sahneleniyordu. Görünürde askersizdi, evet sivildi ancak farklıydı. Bu, devrimin bir üst aşamasıydı. Kısa süre önce yapılan seçimlerde sandıktan çıkan Başkan Maduro’yu istemeyen dış güçler, yerine sahaya sürdükleri genç Juan Guaido’yu başkan olarak tanımışlardı.
Bir zamanlar bölgesinin en zengin ülkelerinden olan Venezuela’da önce salgın hastalıklar ve şiddet suçlarının etkisiyle sosyoloji ardından da birkaç yıl içinde ekonomi de çökmüştü. Ülke bir anda yüzde 50 küçülmüştü. Yer altı zenginlikleri, özellikle de petrol sahalarına rağmen kendi kendine yetmediği gibi yolsuzlukların, yoksulluğun, sınıflar arası uçurumların ve istikrarsızlıkların ülkesiydi artık. Ülke Chavez sonrası bunalımdan da çıkamamıştı. Bir tarafta Amerika diğer tarafta Rusya ve çekişmenin ortasında ise zengin petrol yatakları vardı.
Amerika’nın yönlendirdiği uluslararası toplum, Nicolas Maduro’nun 10 Ocak 2019’da yemin edip ikinci kez göreve başlamasını kabul etmemişti. Siyasi kriz Venezuela’da iki farklı parlamento yapısını ortaya çıkarmıştı: Bir yanda Maduro’yu destekleyen Kurucu Meclis, diğer yanda ise ABD tarafından desteklenen Ulusal Meclis ve kendini sokakta geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Guaido.
Bu arada Avrupa Birliği de müdahil olmuş ve........
© Yeni Şafak
