menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Erkeklere ne mi oldu?

84 32
07.03.2025

Muhtevası çok farklı ve günümüz toplumlarında çıplak gözle gözlemlenen, hayatın her aşamasında hissettiğimiz ancak konuşulmayan bir problemi masaya yatıran bir kitap yayımlandı.

Problem ne mi? Erkekler, babalar ve oğullar…

Kitabın adı da zaten: Adamlar ve Oğullar.

Yazarı Amerikalı sosyal bilimci Richard Reeves. İki yıl önce Batı’da büyük ses getiren bu kitabı Türkçeye Ketebe yayınları kazandırdı.

Altını çizmek gerekiyor ki cesaretle yazılmış bir kitap. Daha da önemlisi, bu kitabın ön sözünü Psikiyatr Mustafa Merter kaleme aldı. Yani onun tavsiyesi ile Ketebe tarafından okurlarla buluşturuldu.

Mustafa Hoca, Amerikalı yazarın dikkat çektiği gözlemlerin yanı sıra, temas etmeye çekindiği mayınlı arazilere de girerek uzunca bir ön söz kaleme almış. Merter’in geçtiğimiz yıla damga vuran Hekaton’la Son Tango kitabını okuyanlar anımsayacaktır. Mustafa Hoca, aileyi hedef alan ve yok etmeye çalışan küreselci aklın insanlığı yeniden yapılandırma çalışmalarına dikkat çekerken, “Çözülme, baba otoritesinin sarsılmasıyla başladı” diyordu.

İşte Amerikalı Richard V. Reeves’in Babalar ve Oğullar kitabı da bu sarsıntının arka planına; sosyolojik, ekonomik ve psikolojik yönlerden bakıyor. Acil çözülmesi gereken bir krize işaret ediyor. Bu krizin çok sayıda katmanı var üstelik.

Peki Babalar ve Oğullar okuruna neler söylüyor?

Kendisi de zaten üç erkek çocuk babası olan yazar, bu kitapta modern erkeğin karşılaştığı yapısal zorluklara eğiliyor. Kitaptan notlar çıkardım ve Mustafa Merter Hoca’nın tespitleriyle şöyle özetlemek istiyorum:

1- Kız ve erkek çocuklar arasında iki yıl fark var:

Reeves’in saptamasına göre; kreş çağından itibaren kızlar zihinsel gelişim olarak erkeklerden iki yıl önde oluyorlar ve artan akademik başarının arkasındaki bu olgunlaşma farkı var. Yazara göre eğitim hayatındaki bu eşitsizlik ileriki zamanlara da yansıyor.

2- Yapay zeka erkekleri işsiz bırakacak:

Şu aralar herkes yapay zekayı konuşuyor. Deniyor, uyguluyoruz. Bir yandan da hangi meslekleri işsiz bırakacağı........

© Yeni Şafak