menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’dan memurlara izin müjdesi

27 7
03.03.2025

Basına yansıyan habere göre Bakan Işıkhan’ın doğum izinlerinin arttırılacağı ve işçi-memur arasındaki ayrımı giderici yönde çalışmaların başladığı ifadeleri memurları heyecanlandırdı. Bu yazımızda bu konudaki sorunları açıklamaya çalışacağız.

İzinlerde işçi ve memurlar arasında önemli farklar var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın Nüfus Politikaları Kurulu›nda, doğum izinlerinin artırılmasının gündeme alınacağını belirtmesi ister istemez heyecan uyandırdı.

Bakan Işıkhan’ın; “Doğumda izinlerin artırılması ve işçi-memur arasındaki ayrımı giderici yönde çalışmalarımıza başladık. Doğum izni sürelerini en son kurulan Nüfus Politikaları Kurulunda da gündeme alıyoruz. İzin sürelerinin daha da artırılması için çalışmalar yapıyoruz çünkü aile iş-hayat dengesinin sağlanabilmesi açısından bu tür politikalar önemli” ifadeleri oldukça önemlidir. Çünkü yıllardan beridir bu konu gündemde yerini korumuştur.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 102-108’inci maddelerinde devlet memurlarının izinlerine detaylı bir şekilde yer verilmiştir.

Aynı şekilde 4857 sayılı İş Kanunu’nda ise işçilerin izinleri yer almaktadır.

Her iki düzenleme karşılaştırıldığında yıllık izninden tutunda mazeret iznine kadar kullanılan izinlerde önemli farklılıklar bulunmaktadır.

Yıllık izinlerdeki farklar

Devlet memurları ile işçilerin kullandıkları yıllık izinlerde önemli farklar bulunmaktadır. 657 sayılı Kanunun 102 ve 103’üncü maddelerinde; “Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.

Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin........

© Yeni Şafak